Повечето азиатските пазари на акции днес отчитат понижения, а доларът запазва позиции, след като изнесените в петък данни за заетостта в САЩ бяха в разрез с прогнозите за рецесия и също засилиха очакванията за още големи повишения на лихвите.

Пазарите бързо отчетоха около 70% вероятност Федералният резерв да вдигне лихвите със 75 базисни пункта през септември, повишавайки доходността по щатските двегодишни държавни облигации с 20 базисни пункта в петък, което обърна допълнително лихвената крива.

Данните за заетостта само повишиха залога за очакваните в сряда данни за потребителските цени в САЩ.

"Въпреки слабия икономически растеж и очакваното забавяне до 0.2% на месечна база на индекса на потребителските цени, Фед вероятно ще вдигне лихвите със 75 базисни пункта на заседанието си през септември," заяви пред Ройтерс Брус Касман от JPMorgan.

Фючърсите на щатските индекси S&P 500 futures и Nasdaq днес отчитат понижения от по 0.2%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%, след като преди това записа ръст в три поредни сесии. Японският Nikkei остава без промяна, докато южнокорейският KOSPI изгуби 0.2%, а индексът на китайските сини чипове CSI300 отстъпи с 0.1%.

Фючърсите на европейския индекс EUROSTOXX 50 нарастват с 0.4%, докато тези на FTSE отчитат повишение от 0.2%.

Пазарът не реагира особено на новината, че Сенатът на САЩ вчера прие проектозакон на стойност 430 млрд. долара, насочен към борбата с климатичните промени, след някои компромиси във връзка с данъчното облагане.

Още една причина Уорън Бъфет да не харесва RobinhoodНе е тайна, че Уорън Бъфет не е почитател на Robinhood

"Промените е малко вероятно да променят значително нетния финансов ефект от законодателните промени, който ще бъде по-малко от 0.1% от БВП в следващите няколко години," заявиха анализатори в Goldman Sachs.

Доходността по щатските двегодишни държавни облигации нараства с 3.25%, което е с 40 базисни пункта над тази по 10-годишните книжа.

Изнесените през уикенда данни за Китай показаха, че износът неочаквано бележи ръст от 18% през юли, докато вносът нараства с едва 2.3%.

Бумът в заетостта и скокът в доходността по държавните облигации подкрепиха щатския долар, като доларовият индекс нараства до 106.640, след като в петък се повиши с 0.8%.

Доларът запази позиции при 135.27 спрямо йената, след като скочи с 1.6% в петък, докато еврото изпитваше затруднения при 1.0173 и е близо до техническата подкрепа около 1.0095.

Еврото не получи подкрепа от новината, че рейтинговата агенция Moody's е понижила перспективата по кредитния рейтинг на Италия до отрицателна, след като оставката на премиера Марио Драги усложни политическата ситуация в страната.

Поскъпването на долар беше проблем за златото, въпреки че цената на метала успя да се отдалечи от дъната от петък и беше на ниво от 1 773 долара за тройунция.

Цените на петрола продължават отстъплението си от последните дни, след като записаха най-лошата седмица от април вследствие на опасенията относно търсенето в световен мащаб на фона на затягането на паричната политика от страна на централните банки.

Брентът поевтинява с 11 цента до 94.81 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижи с 13 цента до 88.88 долара за барел.