Херцогът на Съсекс, който сега пребивава основно в САЩ, отново предявява претенции към парите за охраната на собственото му семейство.

По-рано това лято той получи разрешение да оспори предишното решение на Върховния съд, касаещо най-висока степен на закрила.

Според решението Хари и Мегън нямат право да изискват защита от най-висока степен и не могат да си назначават такава срещу заплащане.

Отношение по въпроса взе и личният секретар на кралица Елизабет, която е в особено обтегнати отношения с внука си. Тя била категорична, че не може да толерира приумиците на Мегън Маркъл и заявила в прав текст, че Хари е едно от огромните разочарования в семейството.

Кралицата дори не пожелала да сложи снимки на младото семейство зад гърба си, докато прави традиционното си коледно обръщение към нацията.

Към настоящия момент финансираната от данъкоплатците полицейска охрана на Хари е отнета. Новият съдебен иск на хергоца е той да може да плати за закрила за себе си, Меган и двете му деца Арчи и Лилибет, когато семейството посещава родната си страна.

Адвокатите му по-рано заявиха, че Обединеното кралство "винаги ще бъде дом на принц Хари и държава, в която иска жена му и децата му да бъдат в безопасност", подчертавайки, че "липсата на полицейска защита" носи "твърде голям личен риск".

Очаква се тази съдебна битка да струва на Хари не по-малко от 100 000 лири, които автоматично ще му бъдат възстановени, в случай че съдът се произнесе в полза на внука на Елизабет.