Намаляването на енергийните резерви е сред основните проблеми пред човечеството. На този фон някои държави започнаха да търсят нетрадиционни източници на въглеводород. Едно от решенията лежи на дъното на езеро Байкал - там има находища с газохидрат.

Какво представляват газохидратите?

Газохидратите са кристали, образувани в резултат на взаимодействието на природен газ с вода. За създаването на газохидрат е необходима специфична среда, в която преобладават ниската температура и високото налягане. Само при поддържането на тези условия газохидратите остават в естествено състояние, наподобявайки бучки сол.

В мига, в който средата се промени, веществото се разпада. Т.е. ако налягането се понижи или температурата се повиши, белите бучки се превръщат отново в газ и вода. Точно това усложнява добиването на едно от горивата на бъдещето.

Според изследователите, запасите от газохидрати превишават залежите на газ и петрол в света. Голяма част от тях се намират в Русия, пише Travelsask.

За първи път такива са открити в страната още през 70-те години на XX в. По общи оценки, само на територията на Русия има над 1000 трлн. куб.метра газохидрати.

Как ще бъдат добивани газохидратите?

В дълбините на Байкал се намират около 1 трлн. куб.метра от веществото. Това е едно от най-големите находища в Русия. То е открито през 90-те години на XX в., а десетилетие по-късно са извадени на повърхността първите кристали.

Афганистанските въглища - черното злато на талибанитеБлагодарение на глобалния скок на цените на суровините, предизвикан от войната в Украйна и свързаните с коронавируса прекъсвания на доставките, въглищните мини в Афганистан процъфтяват

Байкалските газохидрати обаче не може да се добиват в големи количества, тъй като това ще разруши екосистемата на езерото. Въпреки това учените имат намерение да използват мястото за провеждане на изследвания.

Върху начините, по които може да се извлекат уникалните вещества от дълбините, размишляват едни от най-напредничавите изследователи. Съществуват няколко версии как кристалите може да се превърнат в газ, без да се губи гориво по време на разлагането. Така че се предполага, че ще бъде възможно веществото да бъде превърнато в газ, докато е на голяма дълбочина, в самите скални слоеве.

Има и други подходи. Съгласно един от тях, учените планират да използват инхибитори. Друг алтернативен метод предвижда нагряване.