Азиатските акции поевтиняват, а доларът се стабилизира днес, докато инвеститорите изчакват ключовите данни за инфлацията в САЩ, които трябва да дадат индикации за евентуалните планове на Федералния резерв по отношение на затягането на паричната политика.

Индексът на потребителските цени ще бъде публикуван по-късно днес, като пазарите ще следят за индикации, че инфлацията отслабва през юли - въпреки неочаквано силните данни за заетостта в САЩ от миналата седмица.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.51%, докато японският Nikkei продължи загубите си от предходния ден и отчиташе спад от 0.65%.

Южнокорейският KOSPI изгуби 0.64%, австралийският основен индекс се понижи с 0.12%, а тайванският TAIEX отстъпи с 0.70%.

"Не мисля, че още сме излезли от дебрите на мечия пазар – рисковете за рецесия са налице и не смятам, че Фед е приключил с агресивното затягане на коланите," заяви пред Ройтерс Дейвид Чао, пазарен анализатор за азиатско-тихоокеанския регион в Invesco.

"Очакваните тази седмица данни за инфлацията ще ни предоставят по-голяма яснота относно перспективите за краткосрочната политика на Фед."

Цв. Цачев, Елана Трейдинг: Индексите растат, но рисковете оставатЮли се оказа добър месец за фондовите пазари по света, но в голяма степен това се дължи на негативната тенденция през предходните три месеца, смята главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг

Пониженията на азиатските пазари днес последваха представянето на Уолстрийт от вчера, след като трите основни щатски индекси затвориха на отрицателна територия.

S&P 500 се понижи с 0.42%, Dow Jones Industrial Average изгуби 0.18%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.19% надолу.

Доларът изтри загубите си от вчера и се търгуваше без изменение в азиатската сесия. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, отчиташе понижение от 0.009% до 106.330.

"Висока стойност на CPI тази седмица би могло да означава, че Фед ще възобнови агресивното повишение на лихвите, което може отново да подсили щатския долар," казва Чао.

Цените на петрола отчитат леки понижения, след като вчерашният ръст изгуби инерция. Фючърсите на брента поевтиняват с 15 цента до 96.16 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) губи 22 цента от стойността си до 90.28 долара за барел.

Златото също ограничи ръста си и отчиташе спад от 0.09% до 1 792.54 долара за тройунция. Цената на метала вчера премина кратко нивото от 1 800 долара за троуйнция за първи път от повече от месец.

Криптовалутата биткойн, чието представяне често следва това на технологичните акции, отчиташе понижение от 1.08% до 22 891.48 долара.