Япония може да е третата по големина икономика след САЩ и Китай, но е страна, която много международни инвеститори несправедливо подценяват.

През сегашната трудна година нейният фондов пазар се оказа оазис на относително спокойствие и стабилност, спадайки само леко, докато други се сриват.

Затова логично възниква въпросът - време ли е отново да погледнем към Япония?

Инвеститорите избягват фондовите пазари в страната от славните дни на 80-те години на миналия век, когато всички казваха, че Япония е бъдещето, а Nikkei 225 се повиши до 38 915 пункта на 29 декември 1989 г.

Последваха три „загубени десетилетия“, след като балонът се спука и Япония изпадна в икономика с нисък растеж и ниски лихвени проценти, със застаряващо и намаляващо население.

Сега страната отново изглежда като бъдещето, но този път по грешния начин, тъй като останалият развиващ се свят последва примера й, като също се свиваше и застаряваше.

Шокиращото убийство през юли на бившия премиер Шиндзо Абе, който се бореше да промени японската икономика със своите „Абеномични“ реформи, остави страната в потрес.

Шиндзо Абе почина, след като беше прострелянАбе беше прострелян в гръб от неизвестен мъж тази сутрин по време на предизборна реч

Днес въпреки всичко Япония все още може да се похвали със завиден набор от мощни глобални марки, особено в автомобилите и електрониката. Сред тях са забележителни имена, като Toyota, Honda, Mitsubishi, Canon, Sony, Panasonic, PlayStation, SoftBank и Uniqlo.

Индексът Nikkei все още е далеч под рекордния си връх, търгувайки се на 28 176 към момента на създаване на материала. Той обаче се задържа относително стабилен на фона на проблемите през 2022 г. Падна само с 3.84% досега тази година.

Измерен за пет години, Nikkei е нараснал с впечатляващите 44.71% - силна възвръщаемост за лоялни, дългосрочни инвеститори.

Японският фондов пазар получи допълнителен стимул от слабостта на японската йена, казва Алекс Харви, главен мениджър и инвестиционен стратег на фонд мениджър MGIM. Тази година йената се срина до 24-годишно дъно спрямо щатския долар, след като падна с 15.66%. Има обаче и добри новини.

„Икономиката на Япония е изградена върху голяма експортна база и слабостта на йената прави този износ относително по-евтин за купувачите в други валути“, добавя Харви, пише The National News.

Отношението към Япония се подобрява в последно време.

През май тази година Nikko Asset Management заяви, че глобалните инвеститори са прекарали години в преследване на следващото голямо нещо, докато Япония тихо преминава през трансформация, предлагаща скрита стойност, тъй като реформите на фондовия пазар дават плодове и компаниите осигуряват значително подобрени маржове на печалба.

Политиката на реформи на Абе с „трите стрели“ се следва и от неговите наследници, смята Джон Вейл, главен глобален стратег на Nikko.

Стрелите представляват по-високи държавни разходи, по-стабилна парична политика и пакет от структурни реформи за повишаване на икономическия растеж и разтърсване на японската икономика от нейния сън.

Откакто министър-председателят Фумио Кишида встъпи в длъжност през ноември 2021 г., неговото правителство работи в тясно сътрудничество с Централната банка на Япония за постигане на инфлация от 2% и устойчив растеж.

„Покупките от страна на банката на японски държавни облигации и борсово търгувани фондове [ETF] от 2013 г. насам помогнаха за понижаване на йената, подкрепиха експортно ориентираните компании и повишиха цените на японските акции.

Очаква се занапред паричната политика да остане гъвкава и да създаде конструктивна среда за японските компании. Не бива обаче да се надценява ролята на йената за продължаващия успех на износа на Япония. Много компании, като Toyota, увеличават производствения си капацитет в чужбина.

По-слабата йена, като цяло, е положителна, но тя оказва много по-малко влияние върху това дали да инвестираме в японски компании.

Япония има уникална роля като мост между Изтока и Запада и развитите и нововъзникващите пазари, казва Вейл. Нейният фондов пазар представлява 8% от MSCI World Index и е четвъртият по големина световен износител след Китай, САЩ и Германия.

Доларът поскъпва, петролът поевтинява в началото на седмицатаПовечето азиатските пазари на акции днес отчитат понижения

Експертът напомня, че почти 59% от японския износ е с Азиатско-тихоокеанският регион, начело с Китай, Южна Корея, Китайски Тайпе и Хонконг, в сравнение с 25% за Америка и 16% за Европа, Африка и други.

„Това означава, че Япония се възползва от тенденциите за растеж на нововъзникващите пазари, като същевременно не е непременно изложена на същите рискове“, добавя той.

Япония сега се радва на тласък, тъй като нейният търговски партньор №1 Китай облекчава ограниченията във връзка с COVID-19, казва Дина Тинг, глобален ръководител на управлението на индексния портфейл във фонд мениджъра Franklin Templeton.

Към всичко това трябва да се добави едно от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 сред нациите от Г7 - около 82%.

Евтината йена ще предизвика възстановяване на туризма, тъй като Япония облекчава пандемичните гранични ограничения.

„Японските акции са подценени, в сравнение с много други развити нации, и ние вярваме, че пазарът им си струва да се разгледа по-отблизо като част от портфейлите на инвеститорите“, казва тя.

Абеномиката непрекъснато привежда корпоративното управление на Япония в съответствие със световните стандарти, напомня Тинг, но предупреждава, че промяната може да бъде бавна в Япония и е необходимо повече време.

Наследниците на Абе продължиха да насърчават подобни реформи и два пъти преразгледаха Кодекса за корпоративно управление на Япония, за да насърчават разнообразието, особено за жените на ръководни позиции.

Мъск прогнозира умерена 18-месечна рецесия Tesla планира да произвежда 20 милиона коли годишно до 2030 г. Тази амбициозна цел Мъск ще осъществи с помощта на 12 фабрики

И все пак абеномиката не успя да си постави никакви конкретни цели и японските жени продължават да изостават от средното за света, отбелязва Дина Тинг.

Окуражение идва и от неотдавнашните усилия на Япония да разшири имиграционните политики за чуждестранни работници към решаване на проблемите с работната ръка. На страната й отне почти десетилетие, за да постигне целта за 2% инфлация, определена през 2013 г. Япония го направи чак сега поради шока в цените на енергията.

Това ще помогне психологически и ще изтръгне потребителите от дългогодишното им дефлационно мислене, смята Тинг.

Краткосрочната перспектива за нейните акции е предпазлив оптимизъм, казва тя, тъй като японските акции се представят значително по-добре от конкурентите на развитите пазари.

Отчитайки проблемите в глобалната верига за доставки и по-високите разходи за суровини, японският износ беше засегнат. Търсенето намалява и с приближаването на Запада до рецесията.

На дневен ред е и демографският проблем. Населението на Япония се очаква да намалее от 127.09 млн. през 2015 г. до около 110.92 млн. до 2040 г. и 88.08 млн. до 2065 г.

Това не попречи на Международния валутен фонд нарече Япония „лаборатория, от която другите страни започват да извличат поуки“, казва Тинг, говорейки за разработването на изкуствен интелект, автоматизация и роботика.

Оптимизмът се завърна на азиатските капиталови пазариПовечето азиатски борсови индекси се възстановиха в сряда сутринта след пониженията от началото на седмицата

Япония постоянно се класира високо в индекса за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум и е лидер в глобалната патентна дейност, докато Токио сега укрепва своята стартираща екосистема.

Според Тинг, това трябва да насърчи предприемачеството и да съживи икономиката.

Инвеститорите сега може да искат да станат големи в Япония, но те трябва да включат известна експозиция в портфолиото си, използвайки слабостта на йената като възможност.