Модерна жилищна сграда предстои да бъде построена в Монреал.

Haleco е проект, който обединява жилищна, търговска и офис площ, като наскоро грабна голямата награда на Международното състезание C40 Reinventing Cities.

Освен всичко, което изброихме дотук, той включва и градска ферма в мазето.

Какво прави Haleco специален?

Haleco е натоварен със задачата да даде път на новия тип градско строителство. Той олицетворява устойчивостта, разнообразието и екологичното мислене.

Принос за реализирането на проекта даде и правителството на Канада. То отпусна евтин заем в размер на 105 млн. долара, за да бъде построена сградата. Тя ще бъде с площ 130 000 кв. метра, с 327 апартамента и 40 общински жилища.

На втория и третия етаж на сградата ще има офиси, а търговските площи ще са на приземния етаж и на ниво мецанин, където ще има и открит пазар.

Най-вълнуващата част от Haleco е мазето. Там ще бъде създадена градска ферма с площ 1640 кв. метра, пише Inhabitat.

Монреал и други канадски градове напоследък процъфтяха като места за градско земеделие на закрито. Този бум се дължи на напредъка в технологията за контролирано отглеждане на закрито на микрозелени и други бързи култури, използвани от ресторантите и продавани на местните пазари.

Вертикалното земеделие: Решение за повече храни и по-малко емисииСпоред ООН към 2050 г. светът ще се нуждае от 60 на сто повече продоволствие, за да изхрани жителите си

Разполагането на градска ферма в сутерена на сграда в центъра на града създава потенциално решение за градските хранителни пустини и демократизира достъпа до прясна храна.

Такива градски ферми също създават печеливши и използваеми земеделски земи от пространство и климат, които обикновено се оказват предизвикателство за тези занимания.

Модерната сграда ще бъде енергийно ефективна и с термична устойчивост. Тя ще бъде снабдена с ефективна електрическа система, интегрирана в системи за производство на възобновяема енергия под формата на термопомпи на всеки етаж на сградата.

Разработчиците ще предложат набор от услуги, които насърчават участието на гражданите и посетителите на комплекса. Услугите ще помогнат за минимизиране на въздействието на сградата върху околната среда с течение на времето.

Тези програми включват, но не се ограничават до, образователни програми за консумация на енергия и вода, семинари за ремонт на велосипеди и пазари на място за местни продукти.

Строителството на Haleco ще продължи две години. По план търговските площи трябва да бъдат завършени до лятото на 2024 г.