Смятате ли, че уменията ви в Microsoft Excel са с едно ниво над всички останали?

Ако е така, вече можете и да го докажете.

Excel Esports е най-новият и, потенциално, следващият най-голям електронен спорт в света.

Световното първенство по финансово моделиране организира спортното събитие All-Star Battle, в което осем експерти се изправят един срещу друг, решавайки различни казуси и задачи.

Надпреварата привлече голям зрителски интерес и беше съпроводена с коментари и анализи на живо.

Световното първенство по финансово моделиране се провежда от няколко години, като първото му издание беше през септември 2020 г.

Състезателите решават финансови проблеми от реалния живот чрез изграждане на финансови модели в Excel.

Първата купа беше спечелена от австралиеца Джоузеф Лау, а победител в състезанието от 2021 г. стана американецът Диармуид Ърли.

Освен тези двама експерти, в "звездното" събитие All-Star Battle взеха участие техните подгласници от предишните финали, както и останалите състезатели с най-висок рейтинг в света.

Любопитното е, че състезанието се радва на широко телевизионно отразяване по ESPN2, съчетано с карти с резултати и коментатори.

А драмата със сигурност е налице, защото електронните таблици в Excel могат да изглеждат наистина заплашително и е необходим истински талант, за да се използват правилните формули и то под натиска на времето.

„Вероятно най-вълнуващото и образователно спортно събитие в живота ми. Всъщност, научих няколко важни неща от това", казва един от зрителите в коментарите под видео отразяването на шампионата.

„Това е смисълът на спорта“, коментира друг.

Има дори и наблюдатели, които задават въпроса дали има организирани залагания на този вид спортове.

Американският канал ESPN често отразява алтернативни спортове, включително шампионата по фризби, състезания с хартиени самолети и дори световния шампионат по въздушна китара.