Азиатските акции последваха Уолстрийт нагоре, след като изнесените вчера по-слаби от очакваното данни зa инфлацията в САЩ насърчиха залозите за не толкова агресивно повишение на лихвите от страна на Федералния резерв.

В същото време доларът продължава да ближе рани след най-голямото му понижение от пет месеца.

Потребителските цени в САЩ остават без промяна през юли, в сравнение с юни, когато нараснаха с 1.3% на месечна база. Инфлацията за юли беше по-ниска от очакваното вследствие на поевтиняването на петрола и горивата, което доведе до препозициониране на пазарите с надеждата, че инфлацията е достигнала своя връх.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI's нарасна с 1.0% в ранната сесия, след като основният австралийски индекс и хонконгският Hang Sengs се повишиха с по 1.2%, а южнокорейският Kospi добави 1.4%.

Ръстът при китайските акции беше по-ограничен. Индексът на сините чипове CSI300 нарасна с 0.5%, след като новите локдауни заради COVID-19 в още китайски градове повлияха на пазарните нагласи.

Фючърсите на щатските индекси S&P 500 и Nasdaq нараснаха с по над 0.3%. S&P 500 се повиши с над 2% във вчерашната сесия, а Nasdaq Composite затвори на 20% над дъното си от юни.

"Повишаващите се реални лихви заради ангажимента на Фед да се бори с инфлацията бяха основен проблем за пазарните оценки на компаниите през 2022 г., така че всеки знак в обратната посока е считан за положителен от страна на пазара, най-вече за компаниите с най-високи пазарни оценки," казва пред Ройтерс Оливър Блекборн, портфейлен мениджър в Janus Henderson Investors.

"Перспективите за не толкова агресивно затягане на паричната политика обаче подкопаха ключовата подкрепа за долара."

Делът на Berkshire в петролната компания Occidental надхвърли 20%В уведомление до регулаторните органи от вчера Berkshire Hathaway разкрива, че е платила около 391 млн. долара за близо 6.7 млн. акции на Occidental в периода 4 – 8 август.

Забавянето на инфлацията в САЩ може би отваря вратата за ограничаване на предстоящите повишения на лихвите от страна на Федералния резерв. Трейдърите вече очакват повишение с 50 базисни пункта следващия месец, след като преди това очакванията бяха за вдигане на лихвите със 75 базисни пункта.

Представители на банката обаче не оставят съмнения, че ще продължат да затягат паричната политика, докато ценовият натиск не бъде преодолян напълно.

Президентът на подразделението на Фед в Чикаго Чарлз Еванс заяви, че основната инфлация все още е "неприемливо" висока и че централната банка на САЩ ще трябва да продължи да вдига лихвите.

Президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари каза, че изнесените данни за инфлацията са "добре дошли", но Фед е "много, много далече от това да обяви победа" и трябва да вдигне лихвите много повече.

Днес доларът се търгува почти без промяна спрямо другите основни валути, след като в предходната сесия падна с 1%, което беше най-голямото понижение от пет месеца. Суровинните валути поскъпнаха вследствие на засиления апетит към риск от надеждите за „меко приземяване“ на икономиката.

Цените на петрола отчитат понижения в азиатската сесия, след като трейдърите насочиха вниманието си обратно към по-голямото предлагане и по-слабото търсене. Фючърсите на брента отчита спад от 0.4% до 97.05 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) поевтиняват също с толкова до 91.58 долара за барел.

Спот цената на златото беше на ниво от 1 790 долара за тройунция, отдалечавайки се от едномесечния връх, достигнат в предходната сесия.