Икономическите последици от горещите вълни и сушата може да задълбочат енергийната криза в Европа.

За това предупреждава ръководителят на Европейската космическа агенция (ESA).

Той призова за незабавни действия за справяне с климатичните промени.

Последователните горещи вълни заедно с горските пожари, обезводняването на реките и покачващите се температури на Земята, измерени от космоса, не оставят никакво съмнение относно щетите върху селското стопанство и други индустрии от изменението на климата, категоричен е Йозеф Ашбахер в интервю за Ройтерс.

Днес сме изключително разтревожени заради енергийната криза и имаме право да го правим. Но тази криза е много слаба, сравнена с въздействието на климатичните промени, което е много по-голямо като мащаби и трябва да бъде преодоляно много бързо, допълва Ашбахер.

Той е потърсен от информационната агенция, за да коментира горещите вълни и наводненията като климатични явления на планетата.

Повече от 57 200 хектара бяха изпепелени от горски пожари във Франция тази година - близо шест повече от средното за цялата година.

В Испания продължителното сухо време направи юли най-горещия месец поне от 1961 г. насам.

Най-сухият юли заплашва европейската реколтаЛошите реколти поради суша може да допълнително да усложнят доставките на зърно, след като нахлуването на Русия в Украйна предизвика глобални сътресения

Водата в Солт Лейк Сити, САЩ, и в река По в Италия в момента е на най-ниското ниво, регистрирано някога. Най-голямата река във Франция - Лоара, вече е в списъка за наблюдение.

Неколкократно регистрираните рекордни температури над 40 градуса по Целзий допълнително привлякоха вниманието върху климатичните рискове.

Ситуацията е зле. Не сме виждали такива екстремни явления преди, казва ръководителят на Европейската космическа агенция.

Над 30 големи пожара горят едновременно в странатаСтопаните в Югоизточна България да преустановят работа за няколко дни

По думите му високите температури на въздуха не са единственият проблем. Повърхността на Земята също се затопля.

Ашбахер казва, че с помощта на Copernicus Sentinel-3 ESA е измерила "екстремни" температури на земната повърхност от над 45 градуса по Целзий във Великобритания, 50 по Целзий във Франция и 60 по Целзий в Испания през последните седмици.

Температурата на земната повърхност стимулира циркулацията на въздуха.

Цялата екосистема се променя много, много бързо и много по-бързо от това, което учените очакваха допреди няколко години, обяснява ученият.

Единствените победители от сушата във Франция - производителите на солПроизводството на морска сол през последните 10 години е било средно около 1.3 тона на солница, но тази година добивът е почти двойно по-голям - 2.5 тона

Сушата, пожарите, интензивността на бурите, всичко съчетано заедно, са видимите признаци на изменението на климата, допълва той.

Тъй като промените в температурата са по-забележими, ветровете стават по-силни и отприщват по-сурови бури.

Тайфуните са много по-мощни, отколкото са били по отношение на скоростта на вятъра и следователно щетите, отбелязва още Ашбахер.