McDonald's обяви планове за отваряне на заведенията си в Украйна, които затвориха след руската инвазия през март.

Веригата за бързо хранене се надява, че този ход ще помогне за възстановяването на "малко, но важно усещане за нормалност ".

Отварянето на заведенията ще става на етапи в продължение на няколко месеца в Киев и Западна Украйна в райони, считани за безопасни.

McDonald's имаше над 100 заведения в Украйна преди началото на конфликта, припомня BBC.

Компанията продължи да плаща заплатите на своите над 10 000 служители в страната.

"Разговаряхме обстойно с наши служители, които изразиха силно желание да се върнат на работа и да видят нашите заведения в Украйна отворени там, където е безопасно и отговорно да бъде направено," заяви старши вицепрезидентът на компания Пол Помрой в съобщения на уебсайта на McDonald’s.

Бургерите на McDonald's в Англия поскъпват за първи път от 14 годиниВеригата за бързо хранене потвърди, че емблематичният бургер е един от редицата артикули, които ще поскъпнат в мрежата ѝ от ресторанти във Великобритания

"В последните месеци усещането, че това ще подкрепи едно малко, но важно чувство за нормалност, се засили. Според украинските власти бизнесите, които възобновят дейността си, ще подкрепят местната икономика и украинския народ."

Анализатори очакват войната да доведе до икономически спад от 35% или повече в Украйна тази година, нарушавайки износа, унищожавайки ключова инфраструктура и принуждавайки хиляди бизнеси да преустановят дейност.

През юни украинският президент Володимир Зеленски се включи по време на среща на западни бизнес лидери, организирана от Йейлския университет, и призова компаниите да инвестират в страната.

Той също така приветства повторното отваряне на десетки посолства в Киев.

От McDonald's обявиха, че си сътрудничат с доставчици и подизпълнители, за да гарантират, че заведенията са готови да отворят отново.

KFC, Nike и Zara са част от другите западни марки, чиито магазини се очаква да отворят отново в страната.

McDonald's също така преустанови дейността си в Русия през март, а през май продаде повечето си заведения в страната на местна компания.