Гърция очаква рекордна година в сферата на туризма. От балканските страни българите са на второ място след румънските туристи, съобщава БНР, цитирайки представители на местната туристическа индустрия.

"Всяка седмица в Гърция пристигат един милион туристи", заяви ресорният министър Василис Кикилиас.

"Тази година ще е рекордна за гръцкия туризъм. На островите е истинска окупация от чужденци", съобщават хотелиерите, които вече отказват да приемат резервации до края на септември.

Статистиката на гръцкото Министерство на туризма сочи, че само на Крит тази година германците са с 80% повече от миналата година, а на Родос британците са с 25% повече. С 50% са надхвърлили миналогодишния брой американските посетители в южната ни съседка.

Министър Кикилиас заяви, че в края на годината ще се отчетат реалните приходи от туризъм, но се очаква те да надхвърлят най-силната досега година - 2019 г.

Чуждестранните туристи в Истанбул през юни с двоен ръст спрямо 2021 г.Чуждестранните туристи в Истанбул през юни са надхвърлили нивата отпреди пандемията и са нараснали повече от двойно, в сравнение с предишната година


От балканските страни до сега в Гърция са почивали най-много румънци, следвани от българите.

Безплатните ваучери за гърци напълниха с туристи островите, където има бежански лагери и не са привлекателни за чужденците.