Книгата „Сатанински строфи“ на писателя Салман Рушди оглави списъка на бестселърите в платформата на Amazon, след като преди дни той получи сериозни наранявания при атака с нож по време на лекция в Ню Йорк.

Неговият агент Андрю Уайли каза, че авторът може да загуби едно око след нападението, което е увредило черния му дроб и нервите на едната ръка.

Рушди е обект на смъртни заплахи в продължение на 30 години, а за главата му има обявена награда от 3 милиона долара заради книгата „Сатанински строфи“. Бившият върховен водач на Иран аятолах Хомейни издаде фетва, призоваваща за смъртта на Рушди след публикуването на романа през 1988 г. Някои читатели го смятат за богохулство заради начина, по който изобразява исляма.

В уикенда след атаката срещу Салман Рушди „Сатанински строфи“ се изкачи до върха на няколко списъка с бестселъри в Amazon.

Книгата се класира като бестселър номер 1 в класацията на Amazon за литературна сатира и фантастика, както и в тази за съвременна британска и ирландска литература. Испанската версия на романа също оглави страницата за бестселъри в литературата и фантастиката на испански. За сравнение, преди седмица книгите на Рушди дори не попаднаха в Топ 100 на същите класации.

В момента романът е на 27-о място в общия списък на най-продаваните книги на Amazon.

Другите книги на Рушди, включително „Среднощни деца“ и „Джоузеф Антон: Мемоари“, по подобен начин оглавиха списъка с най-продавани книги, съответно за раздела „Митове и легенди за Азия“ и „Религиозна нетолерантност“.

Полицията в Ню Йорк за момента не е потвърдила мотивите на мъжа, арестуван за нападението срещу Рушди.