Apple води преговори да произвежда устройствата си (Apple Watch, MacBook и HomePod) във Виетнам за първи път в историята, съобщава Nikkei Asia.

Това показва отново как компанията се опитва да разрастне своето производство извън Китай, борейки се с нарушената верига на доставки, вследствие на локдауните заради коронавируса и нарасналото напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай.

Компанията от Купертино е поискала от доставчиците да създадат тестова производствена линия за MacBook и те са започнали да изпробват производството на Apple Watch, според доклада. Съобщава се, че Apple все още преговаря за изграждането на високоговорители HomePod в страната.

Продажбите на Mac не отговарят на консенсусните очаквания през третото фискално тримесечие на Apple и спаднаха с над 10% на годишна база. Приходите от iPad на Apple пък надминаха очакванията, но намаляха с 2% на годишна база.

Печалбата на Apple намалява с близо 11% за годинаОсновните причини за по-слабите финансови резултати са забавянето на икономиката и прекъсванията на веригата за доставки в Китай поради локдауните в страната, наложени заради COVID-19

По думите на изпълнителния директор Тим Кук, това се дължи на ограниченията в предлагането и силния долар, пише CNBC.

Apple вече произвежда част от своите AirPods във Виетнам и по сведения е започнала да премества своето производство за iPad в страната още през юни.