Ако всичко върви по план, само след няколко години хората ще се върнат на Луната за първи път от повече от половин век. Докато НАСА се подготвя да изпрати екипи на лунния южен полюс до декември 2024 г., един от големите въпроси е бил: къде ще кацнат тези астронавти?

Мисията ще се нарича Артемида III и ще е особено отговорна.

"Избирането на този неизследван район означава, че сме един гигантски скок по-близо до завръщането на хората на Луната за първи път след Аполон", казва Марк Кирасич от отдел "Развитие на кампанията Артемида" в НАСА.

НАСА с първи снимки от телескопа Джеймс УебФотосите са направени след 30-дневно пътуване в космоса

Експертът допълва, че това ще е различна от всяка друга мисия. Всеки от 13-те потенциални региона за кацане е в рамките на 6 градуса географска ширина на лунния южен полюс. Това е регион на Луната, на който никой не е кацал и представлява значително по-голямо техническо предизвикателство от кацанията, базирани към Екватора.

Но лунният южен полюс ще си струва предизвикателството. Кратери в този регион лежат в постоянна сянка, образувайки студени капани, които едва надвишават -163 градуса по Целзий (-260 градуса по Фаренхайт). Очакванията са воден лед с дебелина до няколко метра да лежат скрити в тъмнината, осигурявайки на бъдещите мисии ценен ресурс за изучаване и използване.

Всеки от районите за кацане също осигурява достъп до слънчева светлина за шестте и половина земни дни, които астронавтите ще бъдат на Луната. Това е жизненоважно за непрекъсваното осигуряване на слънчева енергия и минимални температурни колебания, допълва Sciencealert.com.

Кратерите, към които в момента се насочват, са Фаустини, Шакълтън, де Герлаш, Амундсен, Нобиле, Хауърт, Малапърт и Лайбниц. Ограничаването на регионите за кацане ще зависи от датите на стартиране.


Сн: НАСА, Tatler

Артемида I се отправя към старта на 29 август. На борда й има тестови манекени, които да съберат информация с какви предизвикателства ще се срещнат истинските астронавти по време на епичното си пътуване.