През последните години разплащането в кеш намалява и дори е стимулирано по всевъзможни начини. Точно обратната тенденция откриваме в нова TikTok мода, която намери широк отклик сред младите поколения. С нейна помощ те успяват да управляват по-добре финансите си.

Това, което се изисква, за да успеете да пестите пари дори по време на инфлация и нарастващи разходи за живот, е да разпределите приходите си по пера. Може да го направите за какъвто период искате - за месец, две седмици или пък за седмица, пише Euronews.

В наши дни мобилното банкиране също предлага начини за спестяване, но тези, които следват новата тенденция, уверяват, че е изключително ефикасна.

Как работи новият начин за спестяване по време на криза?

Този метод за съставяне на бюджет изисква да изтеглите пари от банката - достатъчно, за да покриете месечните, двуседмичните или едноседмичните си разходи, като извадите от тях разноските за сметки и наем. Разпределяте сумата по различни пера, т.е. в различни джобове на папка, например, които са надписани съответно: за пазаруване, за излизане с приятели, спестяване за ваканция и т.н.

Методът не ви ограничава по отношение на перата. Те може да бъдат съобразени с личните ви предпочитания.

За младите не е важно да се спестява и вероятно са прави Тенденцията има своето обяснение и разкрива, че младите са научили уроците от старите поколения

Колкото пари обаче сложите в джобовете, това е сумата, с която разполагате за периода, който сте избрали - месец, две седмици или седмица. В края му трябва да прегледате съдържанието и да анализирате разходите. Може да решите да направите преразпределение, ако е необходимо.

Ако има останали пари, спестете ги.

Работи ли този начин на спестяване?

За някои хора да виждат самите банкноти е по-полезно. Те добиват по-ясна представа с колко пари разполагат и как ги харчат.

Когато бюджетът за срещи с приятели бъде изчерпан, например, ще си дадете сметка за това и ще потърсите по-икономично прекарване на времето. Например, отново ще сте заедно, но за разходка в парка, а не на бар.

Този начин на управление на финансите има само един основен минус: сигурността. Тъй като парите ще бъдат в дома ви, съществува опасност някой да ги вземе.