Аз съм милионер. Кажете го високо на глас. Усещането е хубаво, нали? Повечето хора боготворят милионерския статут, дори и ако основната цел в живота им не са парите. Въпреки това е привлекателно човек да е милионер. Струва си да разберете идеята за това какво всъщност е да си милионер, преди да се отправите на пътешествие към този живот. Ето пет урока, научени от милионери, които са натрупали състоянието си сами.

Част от уроците са от автора на бестеселъри Даниел Мангена, който до 25-ата си година успява на два пъти да натрупа мултимилионно състояние и да го изгуби, както споделя самият той пред Entrepreneur.com.

1. Това, че имаш 1 милион долара в банката, не означава автоматично, че си богат човек

Това е важно правило за много хора. Милион долара е линия в пясъка. Това е рубикон, който да бъде преминат, а от другата страна лежат щастието и стабилността, нали? Проблемът с този подход е, че той не определя характера ви. Ако не работите върху себе си, това, че разполагате с 1 млн. долара няма автоматично да промени харизмата ви, чертите на вашия характер и личността ви.

Милионерите могат да се държат също толкова скъпернически с парите си, колкото всички нас. Така че, ако ви привличат свободата и радостта, които тези 1 млн. долара биха ви донесли, превърнете това в своя цел. Не самите пари.

2. Парите не са в основата на всяко зло

Мангена казва, че израства в консервативно християнско семейство. Родителите му емигрират от Зимбабве в Обединеното кралство преди да имат деца и вземат със себе си своите антиконсуматорски ценности.

В известен смисъл те били прави, казва Мангена. Един милион долара обаче няма да ви превърнат и в някакъв мустакат, зъл гении. Западното общество се придържа към схващането, че милионерът е някакво чудовище на съвременната епоха. В същото време обаче обществото боготвори милионерите.

Парите сами по себе си не са морален компас. Те просто улесняват нещата. Те просто изкарват на показ същността на човека, така че Мангена съветва първо да се погрижите за това.

3. Времето е по-ценно от парите

Това може да звучи нетактично, ако сте някой, който се стресира от парите или пък му се налага да работи усърдно, за да се сдобие с тях.

Но е истина. Значителен фактор за това хората да стават милионери е постигането на начина на живот, който те всъщност са искали. Те просто приемат, че трябва да са милионери, за да го изпитат. Тогава разбират, че не искат да жертват повече от времето си.

Ако попитате който и да е милионер за какво плаща най-много, вероятно ще установите, че това е стока или услуга, която пести време.

Той интервюира 225 милионери, за да разбере как са станали богати Те споделят няколко навика, които ще ви помогнат и на вас

4. Намерете си ментор

Това няма как да бъде надценено. За да повторим предишната точка – вашето време е ценно. Това е нещото, от което вече не произвеждат. Ако имате ментор, това би ви помогнало да си спестите много опити и грешки.

Никой реално "не е натрупал богатството си сам". Всички ние сме стъпили на раменете на гиганти по един или друг начин. Затова направете така, че да намерите най-високия гигант, който можете да намерите. Ще постигнете повече напредък по отношение на вашите финансови и бизнес цели с едно телефонно обаждане или среща на обяд, отколкото за десетилетие, ако се опитвате да го разберете сами.

5. Практикувайте благодарност

Практикуването на благодарност е един от най-ефективните начини да промените вашия опит и това не струва нищо. Вашето подсъзнание е настроено да търси неща, които поддържат статуквото и в крайна сметка ви предпазват. В тази връзка ретикуларната система за активиране (RAS) филтрира неподходящата информация. По този начин можете да ловувате и да бягате от опасности.

Това не означава, че разумът ви не може да бъде препрограмиран. Трябва да се научите да програмирате на неговия език, известен още като емоционална енергия. Ако започнете да му спускате по малко информация, че новата ситуация е не само безопасна, но и желателна, то ще започне да ви помага да търсите още от нея. Благодарността е един от най-невероятните хакове за това.

Практикувайки благодарност (активно търсейки неща, за които да сте благодарни във всеки сценарий, независимо колко малки са те), вие на практика хаквате вашето подсъзнание. Вие „замърсявате“ вашата среда с благодарност, която ще започне да се превръща в успех. Това ще ви помогне в пътя на вашето израстване, защото ще осъзнаете, че един милион долара не могат да ви осигурят живот, за който да сте благодарни.

Само вие можете да направите това.