Той интервюира 225 милионери, за да разбере как са станали богати

1588
Той интервюира 225 милионери, за да разбере как са станали богати

© pixabay.com

През 2004 г. счетоводителят и финансов експерт Том Корли започва 5-годишно проучване на тема навиците на богатите.

Целта му е да разбере как едни от най-състоятелните хора на планетата мислят за парите.

Всеки един от интервюираните 225-има милионери попаднал в една от четири категории:

Спестовници-Инвеститори: Независимо каква е работата им, те редовно спестяват и инвестират част от приходите си. Те постоянно търсят интелигентни начини да увеличат състоянието си.

Кариеристи: Те работят за голяма компания и посвещават цялото си време и енергия, за да се изкачат по кариерната стълбица, докато не достигнат до ръководна позиция, която им осигурява много високо заплащане.

Виртуози: Те са сред най-добрите в това, което правят. Затова получават много добро заплащане за своята експертиза и знания. Често са завършили медицина или право.

Мечтатели: Хората в тази група преследват мечта, като например създаването на собствен бизнес, завоюването на кариера като известен актьор, музикант или популярен автор. Мечтателите обичат това, което правят, за да се издържат. Тяхната страст си личи по банковата им сметка.

Пътят на хората, които спестяват и инвестират, изисква по-малко риск, сравнено с преследването на мечтата на предприемача или артистичната страст. 88% от милионерите, които Корли интервюира, казват, че спестяването като цяло е ключово за дългосрочния финансов успех, пише CNBC.

На милионерите средно им е отнело между 12 и 32 години, за да натрупат своето богатство, представляващо между 3 и 7 милиона долара.

Ако искате да бъдете като тях, ето кои са най-често практикуваните навици:

Спестяват 20% от парите, които печелят

Всеки човек, който е спестявал и инвестирал, взел участие в проучването на Корли, редовно е спестявал 20% или повече от приходите си.

Мнозина са постигнали това, като са автоматизирали превеждането на фиксирана сума от заплатата си. В типичния случай 10% отивали за пенсионния фонд, а други 10% за отделна спестовна сметка.

Веднъж на месец хората, които са от първата категория, прехвърляли натрупаните 10% спестявания към сметката за инвестиции.


Дори да не можете да заделяте 20% от приходите си на този етап, дори по-малък процент, но с постоянство, ще ви помогне да реализирате финансовите си цели за бъдещето.

Те редовно инвестират част от спестяванията си

Милионерите от първата група натрупват състояние, след като години наред инвестират спестяванията си. Те започват при нисък процент, но след 10 години натрупаните пари станали значителни. Към последните години от техния трудов живот богатството на им нараснало до средно 3.3 милиона долара.

Милионерите, които преследвали мечта и започнали свой бизнес, не са имали възможност да инвестират парите си. Особено през първите години от този процес. Каквото и да печелили, те го влагали отново в проекта си.

Те са били изключително пестеливи

Една от доминиращите характеристики на милионерите от първите три категории е, че са били пестеливи.

Как да инвестираме като Бъфет по време на рецесия?В периода 2020 – 2022 г. цените на акциите се изстреляха към луната. Тази година бяха върнати обратно на Земята

За тези милионери пестеливостта е започнала от момента, в който са получили първата си заплата. За преследвачите на своята мечта - от момента, в който са започнали да получават редовно приходи.

За да бъдете пестеливи, имате нужда от 3 неща:

Бъдете информирани: Трябва да сте наясно как харчите парите си.

Съсредоточете се върху качеството: Харчете парите си за качествени продукти и услуги.

Пазарувайте изгодно: Харчете възможно най-малко, като пазарувате на най-ниската цена.

По принцип пестеливостта няма да ви направи богати. Този навик обаче е част от пъзела, наречен “навиците на богатите”. Той ще ви помогне да спестите повече пари. Колкото повече спестявания имате, толкова повече пари можете да инвестирате.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg