Великобритания скоро ще трябва намери отговор на повишаващи се енергийни сметки или рискува да стигне до хуманитарна криза. Замразяването на цените на газа и електричеството в следващите две зими обаче може да струва на правителството над 100 млрд. паунда (118 млрд. долара), повече отколкото бяха похарчени за плащането на заплатите на милиони хора по време на пандемията от COVID-19.

По-рано през годината британското правителство се опита да защити домакинствата срещу 90% от очакваните повишения на енергийните сметки чрез понижения на данъците, отстъпки от сметките и преки плащания. Цените на природния газ и електроенергията обаче оттогава се повишиха, както и прогнозите за по-нататъшни повишения.

От неправителствената организация Institute for Government обявиха по-рано през седмицата, че правителството ще трябва да похарчи допълнителни 23 млрд. паунда (27 млрд. долара), за да защити домакинствата срещу около 90% от очакваните повишения на енергийните сметки до април 2023 г. Компенсирането на същия дял за годината до април 2024 г. би струвало още 90 млрд. паунда (106 млрд. долара).

Тази прогноза съвпада с разходите по предложение, направено от една от най-големите британски енергийни компании Scottish Power. Тя призова британското правителство да защити милиони домакинства като замрази сметките им за две години, според публикация на Financial Times.

Средната годишна енергийна сметка в момента е 1 971 паунда (2 318 долара) и нараства с 54% от началото на годината, но прогнозите са, че ще премине 3 500 паунда (4 117 долара), когато утре бъде фиксирана горната граница за последните три месеца на годината. Анализатори от Auxilione твърдят, че средностатистическото домакинство може да плаща 6 433 паунда (7 579 долара) на година за природен газ и електричество през следващата пролет, ако правителството не се намеси.

Според Scottish Power правителството трябва да сложи таван на енергийните сметки от 2 000 паунда (2 356 долара) и да предостави средства на доставчиците, за да посрещнат много по-високите разходи за газ и електроенергия на пазарите на едро, пише CNN Business.

100-те млрд. паунда разходи за субсидията ще дойдат от увеличаване на дълга на правителството, финансиран от общото данъчно облагане през следващите 10 или повече години, пише Financial Times, позовавайки се на запознати неназовани източници.

Германия ограничава отоплението и гаси светлини за зиматаМерките влизат в сила след броени дни

"Ще бъде наистина ужасяващо за много хора," казва пред STV Кийт Андерсън, главен изпълнителен директор на Scottish Power, визирайки увеличението на цените.

"Това нещо е по-голямо от пандемията. Това е голяма национална криза," допълва той.

Програмата на британското правителство за служителите, които не можеха да ходят на работа заради пандемията, продължи 18 месеца и струваше близо 70 млрд. паунда (82 млрд. долара). През март 2020 г., когато избухването на пандемията от коронавирус доведе до затварянето на бизнеси, правителството се съгласи да субсидира заплатите на служители, за да предотврати масови уволнения.

От началото на годината правителството е предложило около 33 млрд. паунда (39 млрд. долара) в подкрепа на домакинствата за покриване на енергийните им разходи, чрез комбинация от намаляване на данъците, субсидиране на част от енергийните сметките и преки плащания, се казва в доклада на Institute for Government. Британското правителство твърди, че прави повече.

"Знаем за натиска, на който са подложени хората с нарастващите цени и по тази причина продължаваме да предприемаме действия, за да помагаме на домакинствата, насочвайки 37 млрд. паунда в тяхна подкрепа," заяви говорител на енергийното министерство.

"Субсидираме енергийните сметки с 400 паунда (471 долара) тази зима, а осем милиона от най-уязвимите домакинства ще получат допълнителна подкрепа в размер на 1 200 паунда (1 415 долара). И макар правителството да не може да контролира глобалните цени на природния газ, над 22 милиона домакинства са защитени от лимита на цените, което продължава да предпазва домакинствата от още по-високите цени," заяви говорителят.

Тревогите обаче нарастват в енергийната индустрия във Великобритания. По-рано през седмицата Филип Комаре, изпълнителен директор на френската EDF, която е голям играч на британския пазар, заяви пред BBC, че без допълнителна подкрепа, около половината от британските домакинства може да изпаднат в енергийна бедност от началото на следващата година, което означава, че те ще трябва да заделят над 10% от разполагаемия си доход за енергия.

Ръководителите на британската Национална здравна служба предупредиха миналата седмица за "хуманитарна криза." Много хора може да се разболеят тази зима тъй като "са изправени пред ужасния избор да пропускат хранения, за да затоплят домовете си или да живеят в студени, влажни и много неприятни условия," казаха те.

Цените на едро на природния газ започнаха да нарастват миналата година с „отварянето“ на страните след локдауните заради пандемията, което доведе до скок в търсенето в световен мащаб.

Руската инвазия в Украйна в края на февруари и последвалия недостиг на енергийни продукти, само увеличи допълнително цените. Западни държави забраниха вноса на руски въглища и петрол, а Европа отчаяно се опитва да се откъсне от зависимостта си от руския природен газ.

Юни бе първият месец, в който Великобритания не е внесла никакъв петрол от Русия, която традиционно е един от основните й доставчици.

Високите цени доведоха до фалита на 29 по-малки енергийни доставчици в Обединеното кралство от миналото лято насам. Онези, които оцеляха, пък са прехвърлили по-голяма част от разходите върху своите потребители.