"Булгаргаз" ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г., обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева в интервю за БНТ.

За 2024 г. ще бъде взето решение от Министерския съвет да увеличим капацитета на строящия се терминал в Александруполис от 500 на 1 млрд. куб. метра, което ще ни даде възможност да имаме осигурени минимум 10 танкера втечнен природен газ, обясни Златева. Тя добави, че се подготвят търгове за втечнен природен газ и за тръбен газ на хъб "Балкан". Цената, която постигаме чрез такива аукциони е много атрактивна, коментира Златева.

"Топлофикация София" има над 339 милиона лева задължения към "Булгаргаз". През отоплителния сезон нямаме финансови средства, за да компенсираме неплатените задължения на топлофикационните дружества, каза Златева. По думите й до 20 септември "Булгаргаз" трябва да плати 1 000 360 000 лева към трима доставчици за август и септември, както и авансово за танкера с втечнен газ за октомври. Тя посочи, че дружеството може да поиска нов заем от държавата, съобщава БТА.

Булгаргаз ще получи заем от 800 млн. лв. за закупуване на природен газСредствата са необходими, за да се осигури непрекъснатост на доставките на природен газ за нормалното функциониране на икономиката и отоплението на домакинствата в страната

Деница Златева каза още, че България продължава да подава всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ. На този етап нямам информация дали има развитие по преговорите с руския доставчик, допълни тя.