Азиатските акции отстъпват, а щатският долар поскъпва рязко в първата борсова сесия за септември.

Очаква се по-късно този месец както Федералният резерв на САЩ, така и Европейската централна банка да повишат агресивно лихвените проценти. Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорд през август, затвърждавайки аргумента за повишение на основната лихва със 75 базисни пункта от страна на ЕЦБ следващата седмица.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific, който следи представянето на акциите на водещите компании в азиатско-тихоокеанския регион, се срина с 1.6% тази сутрин до най-ниското ниво от шест седмици насам, на фона на отслабването на рисковия апетит на инвеститорите.

Японският Nikkei 225 се понижи с 1.7%, а на борсата в Хонконг Hang Seng падна с 1.5%.

Данните за корпоративните доставки в Южна Корея, Япония и Китай показаха забавяне на икономическата активност.

Междувременно президентът на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър каза, че централната банка на САЩ ще трябва да повиши лихвените проценти до малко над 4% в началото на следващата година и да ги задържи на това ниво известно време, за да върне инфлацията до целевото ниво от 2%. По думите ѝ, рисковете от рецесия през следващата година или две са се повишили.

Американските акции приключиха месец август с най-лошото представяне за последните седем години. Dow Jones Industrial Average падна с малко над 4% за месеца, широкият S&P 500 отстъпи с 4.24%, а технологичният Nasdaq Coposite - с 4.64%.

Стивън Роуч: Най-лошото за САЩ предстоиИкономистът заяви, че рецесията в страната е неизбежна

Пазарите очакват данните за новосъздадените работни места в САЩ, които ще бъдат публикувани утре.

На валутните пазари доларът поскъпна с 0.4% спрямо японската йена до 24-годишен връх от 139.50 йени за долар.

Еврото и британският паунд също поевтиняха с 0.4% спрямо "зелените пари".

Американският суров петрол се понижи с 0.4% до 89.2 долара за барел, докато сортът брент отчете спад от 0,4% до 95.31 долара за барел.

Златото също загуби около половин процент от стойността си в сутрешната търговия, като се търгува на ниво от 1718 долара за унция.