Круизният гигант Royal Caribbean ще си партнира с космическата компания на Илон Мъск SpaceX, използвайки нейната система Starlink, за да предложи по-бърз интернет на своите кораби, предава BBC.

Гостите на круизните кораби обикновено плащат допълнително, за да ползват интернет, но връзката в миналото е била лоша.

"Партньорството ще позволи повече дейности с широколентов достъп, като видео стрийминг например", казва главният изпълнителен директор на Royal Caribbean Джейсън Либърти. По думите му, инсталирането на Starlink на корабите на Royal Caribbean ще започне незабавно и ще завърши до март 2023 г.

Starlink използва голямата си мрежа от сателити, които обикалят около Земята, за да доставя интернет на отдалечени места.

"Партньорството бележи най-голямото публично внедряване на високоскоростен интернет на Starlink в туристическата индустрия досега. Тази технология ще осигури интернет свързаност на борда на нашите кораби, подобрявайки круизното изживяване както за гостите, така и за екипажа“, добави Либърти.

Собственик на Tesla си имплантира чип, за да я отключва с ръка Чипът е мултифункционален и с него в бъдеще ще могат да бъдат правени трансакции

По-рано тази година Илон Мъск направи Starlink достъпен в Украйна, след като руските сили нахлуха и затвориха украинските интернет услуги и се опитаха да блокират социалните мрежи. Сателитната комуникация е използвана и от украинската армия за комуникация на бойното поле.

Круизните пътешествия бяха силно засегнати от пандемията от COVID-19, която осакати туристическата индустрия в целия свят.

Въпреки това компании като Royal Caribbean, която управлява втората по големина флотилия от круизни кораби в света, отбелязаха подобрение в печалбите, когато ограниченията за COVID-19 бяха облекчени тази година.