Критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни пет села в Карловско, остават под наблюдение Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на квадратен метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, съобщава Българското национано радио.

Големи са пораженията по инфраструктурата и в някои населени места все още няма електрозахранване. Най-сериозно пострадали са карловските села Каравелово и Богдан, откъдето снощи бяха евакуирани бедстващи. Вследствие на продължителния интензивен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, както и в град Клисура. В района е в сила частично бедствено положение.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че водата вече е понамаляла, а снощи до късно са евакуирани хора от залетите къщи.

Днес ще се направи пълна проверка, за да е сигурно, че няма останали бедстващи хора в откъснатите села Богдан и Каравелово.

"Има отнесени няколко моста и улици. Днес сме осигурили доставката на храна и вода за хората. Ако можем да възстановим единият мост, доставката ще бъде по него или пак хеликоптери ще се включат", каза още кметът.

Застрахователните щети от наводнения по света нарастват драстичноСамо през първата година от следващото десетилетие - 2021 г., застрахованите загуби са били в размер на 20 милиарда долара


Снощи 7 души с хронични заболявания от залетите къщи са били настанени в карловската общинска болница.

Днес се очаква да се осигури достъп до населените места.

Кметът на община Карлово не се ангажира с обобщение на щетите на този етап.

"В село Богдан наводнените къщи са поне 120 - 150, в различна степен. В Каравелово са около 60, в Слатина също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи", посочи градоначалникът.