На много места в страната от днес започва пробно гласуване с машини преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

В Плевен от днес до края на месеца на разположение на желаещите да гласуват пробно са 15 машини.

В три общини ще могат да се упражняват за машинното гласуване на две машини, поясни Ирена Христова, главен секретар на областната администрацията.

"Получихме от ЦИК 15 броя специализирани устройства за машинно гласуване. Те са демоверсия. За по-големите общини даваме по две – това са Плевен, Червен бряг, Долна Митрополия, уточни тя пред БНР.

В Плевен машината е поставена във фоайето на областната администрация.

"Наши служители ще дежурят и ще обясняват от 9 до 12 часа и от 12.30 до 17 часа всеки ден без почивните дни, изключая 17-и – тогава ще дежурим извънредно и също ще могат да идват външни лица да им обясняваме", кза още Христова.

ЦИК представи бюлетините за изборите на 2 октомвриХартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот

В селата - всяка община си е направила график по какъв начин ще обиколя машината, колко време ще стои в общинския център, колко по селата. Те са се организирали и са направили такава организация, от 13 септември до 30-и, обясни Ирена Христова.

От Централната избирателна комисия ще предоставят днес и по 2 машини за гласуване с инсталирана демоверсия на регистрирани партии и коалиции, поискали устройствата за разяснителните си кампании.

Очаква се днес от Комисията да проведат и консултации за съставите на секционните избирателни комисии извън страната с представители на парламентарно представените в 47-ото Народно събрание партии и коалиции. Участие в тях ще могат да вземат и други партии и коалиции, регистрирали свои кандидати.