Азиатските акции се повишиха във вторник, а доларът се стабилизира под 20-годишния си връх преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific отчита ръст от 0,8%, а японският Nikkei добави 0.2 на сто.

Данните за инфлацията в САЩ се очакват по-късно днес, като анализаторите прогнозират, че индексът на потребителските цени през август се е повишил с 0.3% на месечна база, запазвайки темповете си от юли.

В понеделник индексите на Уолстрийт отбелязаха четвърто поредно дневно повишение.

Фючърсите на лихвените проценти предполагат 90% шанс Федералният резерв да повиши своя референтен лихвен процент със 75 базисни пункта на срещата си следващата седмица.

На стоковите пазари петролът остана стабилен в сутрешната търговия. Американският лек суров петрол се движи на ниво от малко под 88 долара за барел, или с близо 30% под това от средата на юни и приблизително там, където се търгуваше преди нахлуването на Русия в Украйна.

Сортът брент се търгува на цена от 94 долара за барел.

На валутните пазари доларът остава малко под достигнатите миналата седмица върхове. Доларовият индекс, който следи движението му спрямо водещите световни валути, остана стабилен тази сутрин на ниво от 108,.6 пункта, след вечрашния спад от 0.7% вчера, който бе и най-силното му дневно понижение от август насам.

Дори японската йена поскъпна до ниво от 142.5 за долар, след като миналата седмица достигна 24-годишно дъно от 144.99 йени за долар. Японската валута получи подкрепа от засилващите се очаквания за държавна интервенция, която да стабилизира валутния курс.

На пазара на криптовалутите биткойнът поскъпна с близо 3% за последните 24 часа до ниво от 22 433 долара за брой.