Философските размишления на Стив Джобс в последните дни от живота му са уловени в имейл, който той пише до самия себе си.

Писмото бе публикувано от неговата съпруга Лорън Пауъл Джобс, след като съоснователят на Apple почина на 56-годишна възраст от рак на панкреаса през октомври 2011 г.

В имейла, написан година по-рано, през септември 2010 г. Стив Джобс пише: Отглеждам малко от храната, която ям, и малкото, което отглеждам, не размножавам или не усъвършенствам семената.

Аз не произвеждам облеклото си. Говоря език, който не съм изобретил или подобрил, продължава той.

Не съм открил математиката, която използвам… И ме вълнува музика, която не създавам сам, продължава съоснователят на Apple.

Писмото продължава в същия дух, отразявайки душевното и философско състоние на Джобс. Той размишлява върху ежедневните неща, които използва, а всички те са измислени от някой друг, пише Money Control.

След това стигаме до едно трогателно изречение.

Създателят на iPod: Джобс ни засипваше с обаждания, докато беше на почивкаПодобно на повечето служители, Тони Фадел мълчаливо се радва, когато шефът му отиде на почивка. След това Фадел се присъединява към Apple през 2001 г. и осъзнава, че начинът, по който Стив Джобс разпуска, е по-различен от почивките на повечето шефове на компании

“Когато имах нужда от медицинска помощ, бях безпомощен да си помогна да оцелея”.

В писмото до себе си Стив Джобс изразява своята любов и възхищение към човечеството.

Не съм изобретил транзистора, микропроцесора, обектно-ориентираното програмиране или повечето технологии, с които работя. Обичам и се възхищавам на моя вид, жив и мъртъв, и съм напълно зависим от тях за живота и благосъстоянието си, заключава той.

Писмото е част от Steve Jobs Archive - онлайн ресурс, който е достъпен от миналата седмица в чест на наследството на Стив Джобс.