Федералният резерв на Съединените щати повиши целевия си лихвен процент с три четвърти от процентния пункт до диапазона от 3%-3.25% и сигнализира, че предстоят още големи увеличения. Според прогнозата на американската централна банка, основният лихвен процент ще се повиши до 4.40% до края на този година, преди да достигне 4.60% през 2023 г. като основна мярка за ограничаване на инфлацията.

Междувременно тримесечните икономически прогнози на централната банка на САЩ показаха, че американската икономика и в края на 2022 година темповете на растеж на брутния вътрешен продукт ще се забавят до минималните 0.2%. През 2023 година се очаква ръстът да се ускори до 1.2%, но ще останат доста под потенциала на икономиката.

Предвижда се нивото на безработица да нарасне до 3.8% тази година и 4.4% през 2023 г. Инфлацията се очаква бавно да се върне към целевото ниво на Фед от 2% през 2025 г.

Намаляване на лихвите не се предвижда до 2024 г.

Лихвеният процент по федералните фондове, прогнозиран за края на тази година, сигнализира за общи повишения на лихвените проценти с още 1.25 процентни пункта, които предстоят на двете оставащи срещи на Фед през 2022 г. Това нивопредполага поне още едно увеличение от 75 базисни пункта.

„Комитетът по операциите на отворените пазари е силно ангажиран с връщането на инфлацията до нейната цел от 2%“, се посочва в изявлението на Федералния резерв, цитирано от Ройтерс. Това е третото поредно увеличение от 75 базисни пункта, което е значително по-високо от обичайните увеличенията с четвърт процентен пункт, типични за Фед.

ЕЦБ ще повиши още лихвите, за да укроти инфлациятаИнфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число


Централната банка очаква, че текущите увеличения на целевия диапазон ще бъдат достатъчни за постепенното охлаждане на потребителската инфлация.

Според икономическата оценка на Фед, "актуалните индикатори сочат скромен ръст на разходите и производството, но икономиката ще се забавя още през тази година"

Борсовите индекси на Уолстрийт се понижиха след обявяването на решението на Фед, като широкият S&P 500 отчита спад от 0.6 на сто. Щатският долар пък поскъпна спрямо основните валути.

Еврото падна до ниво от 0.9838 спрямо "зелените пари", а японската йена поевтиня до 144.41 йени за долар.