Средният лихвен процент по най-популярния жилищен заем в САЩ се повиши над 6% за първи път от 2008 г. насам и сега е над два пъти по-висок спрямо нивото, на което беше преди една година, Това показват данните на американската Асоциация за ипотечно банкиране, цитирани от Ройтерс.

Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити оказват все по-силно влияние върху жилищния пазар, а Федералният резерв продължава с агресивното вдигане на разходите по заемите, за да укроти високата инфлация. Централната банка повиши своя референтен лихвен процент по овърнайт кредитите с 225 базисни пункта от март насам.

Очакванията за затягане на мерките на Фед доведоха до скок в доходността на държавните облигации от началото на тази година. Доходността на 10-годишните американски облигации се използва като бенчмарк при определянето на ипотечните лихви.

Средната лихва по договора за 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент се повиши със 7 базисни точки до 6.01% за седмицата, приключила на 9 септември - ниво, невиждано от края на финансовата криза насам.

От ипотечната асоциация казват още, че изчисляваният от нея Market Composite Index (мярка за обема на молбите за ипотечни кредити) е намалял с 1.2% на седмична база и сега е надолу с 64% спрямо нивата отпреди една година. Индексът на молбите за рефинансиране падна с 4.2% спрямо предходната седмица и с 83.3% в сравнение с година по-рано.

Имотните пазари по целия свят се подготвят за кризаОт Сидни през Стокхолм до Сиатъл купувачите се оттеглят, тъй като централните банки повишават лихвените проценти

По-силната от очакваното инфлация в САЩ затвърди очакванията, че Фед ще бъде принуден да предприеме трето поредно увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта на срещата си за монетарната политика следващата седмица, като сега инвеститорите прогнозират, че централната банка ще трябва да увеличи лихвите по-агресивно и някои от тях дори очакват ръст от 100 базисни пункта.

Въздействието на по-високите лихвени проценти се усеща в жилищния сектор. Продажбите на нови жилища паднаха до близо 7-годишно дъно през юли, докато препродажбите на жилища и новопостроените еднофамилни жилища са на двугодишно дъно. Цените на жилищата обаче остават високи на фона на критичния недостиг на нови сгради на достъпни цени, което прави евентуалния срив на жилищния пазар малко вероятен.