Магистрала „Тракия“ е най-опасната и смъртоносна магистрала в целия Европейски съюз.

Няма в ЕС магистрала с такова натоварване и с толкова много жертви, колкото има на магистрала „Тракия“ средно на километър. Това каза Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност.

Един от основните проблеми, свързани с пътната безопасност, е, че до този момент в България няма създадена методология, по която да бъдат определени опасните пътища. В Института за пътна безопасност такава методология вече е разработена, която на базата на данните от Гаранционния фонд определя по степен на риск различните области в страната по опасност, но тя не е утвърдена и приета от държавата, обясни Милчев.

„Определихме 9 пътя в България, които според нашата методология са с най-висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия“, уточни Милчев. Той подчерта, че един от най-опасните е път I-5, който започва от Русе и слиза до Маказа, пресича цяла България, и там абсолютно всяко кръстовище е с потенциален висок риск от настъпване на ПТП, защото самото проектиране на пътя е "изключително погрешно и опасно направено".

Проблемни са и пътищата Русе – Бяла, Пловдив – Карлово, както и ремонтираният път Пловдив – Асеновград, тъй като по Околовръстното шосе продължават да се случват инциденти, съобщава БГНЕС.

„В България има 60 000 км пътища, само 20 000 км от тези пътища са Републиканска пътна мрежа, 20 000 км са общински улици, и около 20 000 км са четвърти клас улици“, уточни Милчев и обясни, че ще бъдат необходими 50 – 60 г., за да бъдат обходени и оправени всички пътища. „Затова е толкова важно да създадем методология, която да оцени риска, да го приоритизира, и да започнем с малкото пари, с които разполагаме, да оправяме най-опасните места, а не местата, които са най-шумни и най-много протестират хората“, смята шефът на Института за пътна безопасност.

Вандали отрязаха част от колчетата в Кресненското дефилеТе ще бъдат възстановени, ангажираха се от АПИ

Той е категоричен, че в България не можем да говорим за пътна безопасност. „По-скоро през последните месеци говорим за "пътна опасност", и ако не бъдат предприети действия от страна на държавните институции да започнат да управляват риска от пътнотранспортни произшествия, то тази опасност ще се превърне в заплаха за националната ни сигурност“, подчерта Милчев.

На въпроса подготвена ли е страната ни за есенно-зимния период, той отговори, че през последните две години, откакто България е в политическа нестабилност, постоянно ни плашат, че зимното почистване не е осигурено, обаче в крайна сметка се оказва, че някак успяваме да почистим пътищата.

„Аз съм убеден, че и тази година пътищата ще бъдат по някакъв начин почистени, но по-големият проблем е целогодишната поддръжка на нашите пътища, защото точната дума е: мърляво поддържане“, смята Милчев. Според него именно това е и причината за бързото разрушаване на пътищата, които много бързо стават негодни и опасни за използване от шофьорите. Това е и причината той да е на мнение, че е необходима цялостна нова концепция за тяхната поддръжка.

Започва ремонт на най-опасните участъци по българските пътищаНад 80 са участъците със завишен процент на пътно-транспортни произшествия, спешно ще бъдат взети мерки за най-опасните сред тях

„Крайно време е държавната фирма „Автомагистрали“, която трябва, и е създадена още през миналия век, да поддържа магистралите и първокласните пътища. Липсата на капацитет и ресурси в „Автомагистрали“ я превръща в една гара "разпределителна" на едни бюджетни средства, което със сигурност не е било смисълът на създаване на това дружество, и е една голяма възможност за държавата да увеличи капацитета си така, че тя наистина да не е зависима и да не бъде изнудвана от строителните фирми със зимното поддържане“, сподели Милчев.

Според него най-големият проблем е липсата на институционално лидерство. „По темата пътна безопасност се упражняват безброй експерти, телевизионни, самоуки, и въобще хора, които имат желание да получават изява“, каза той и добави, че управлението на риска от ПТП е цяла наука. Шефът на Института за пътна безопасност посочи, че „кутията на Пандора“ е отворена през 2018 г. с катастрофиралия край Своге автобус - именно тогава става реалност, че „пътищата ни убиват“.