Крайнодясната партия "Братя на Италия" на Джорджа Мелони е победител в парламентарния вот в Италия. Това показват екзит-пол проучванията, анонсирани след края на изборния ден, информира БНР.

Според проучване на РАИ - партията на Мелони ще спечели с подкрепата на между 22 и 26 на сто от гласувалите.

Общият резултат на дясно-центристката коалиция, включваща още "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Матео Салвини - е между 41 и 45 процента в зависимост от различните проучвания.

Ляво-центристкото обединение около Демократическата партия на Енрико Лета получава между 25 и 30 процента подкрепа.

Избирателната активност, изчислявана на 64,7 процента от имащите право на глас - е рекордно ниска за Италия.

Предстои официалното преброяване на гласовете от над 61 500 секции.

Пред урните бяха призовани над 46 милиона италианци, а повече от 4 милиона пребиваващи в чужбина вече направиха своя избор преди това. Гласуването бе затруднено заради лошото време и наводнения в областите Кампания и Тоскана. В избирателните секции се получиха опашки, защото бе поставян според изборния закон специален талон срещу подмяна на бюлетини.

Mатео Салвини наруши изборното мълчание като прогнозира пред журналисти, че ще бъде на подиума на победителите. Джорджа Мелони използва социалните мрежи за изборни послания, които не нарушават разпоредбите. В неформалнo обкръжение oт съпартийци в кафене, Силвио Берлускони заявил, че с "Форца Италия" ще имат решаваща роля за следващото правителство.

"Тъжна вечер" или "управление на всички италианци"

Ляво-центристката коалиция в Италия призна изборното си поражение. Пред журналисти депутатът от Демократическата партия Дебора Серачияни заяви - цитирам - "десните имат мнозинство в парламента, но не и в страната":

"Това е една тъжна вечер за страната, тъй като вярваме, че победата на Джорджа Мелони не е добро нещо за страната ни", каза Серачияни.

На другия полюс беше атмосферата в централата на "Братя на Италия", откъдето в ранните сутрешни часове говори самата Мелони. Тя изрази очакване да ръководи следващото дясно-центристко правителство.

"Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората", заяви Джорджа Мелони.