Италия е имала 67 правителства от Втората световна война насам, но никога не е провеждала избори през лятото.

И за това си има една много конкретна причина.

Премиерът Марио Драги подаде оставка днес, но предсрочните избори е малко вероятно да бъдат преди есента.

Причината за това са стъпките, изложени в италианската конституция за формирането на правителство и необходимостта страната да има нов бюджет всяка година до средата на есента. Това означава, че ако изборите се проведат през лятото, няма да има време за сформирането на стабилно управление и за договарянето и гласуването на бюджет преди разписания в конституцията краен срок.

Първата официална стъпка за предизвикването на нови избори е разпускането на парламента от страна на президента.

Дори и президентът Серджо Матарела да разпусне парламента веднага, трябва да минат най-малко 45 дни, преди италианците да бъдат призовани пред урните.

Италианските политически механизми са известни със своята сложност и обикновено водят до дълги забавяния. Дори и при извънредно ефективен сценарий, в който Матарела разпуска веднага парламента, избори няма да има преди средата на септември, пише Bloomberg.

Това обаче би било само началото на дълъг процес по съставянето на ново правителство с пълни правомощия. След изборите новоизбраният парламент ще трябва да започне консултации за евентуални кандидатури за премиер и чак след това може да започне по нов закон за бюджета.

Днес стана ясно, че президентът Матарела е помолил Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, като в този случай неговите правомощия ще бъдат ограничени. Ще бъде трудно страната да изготви бюджет за 2023 г., който по закон трябва да бъде представен пред ЕС до средата на октомври.