До идната сряда се очаква да стане ясно дали правителството на националното единство в Италия ще продължи да управлява до идната пролет, когато трябва да се проведат редовни парламентарни избори, или ще бъде свикан предсрочен вот наесен.

Премиерът Марио Драги ще трябва да провери с каква подкрепа разполага в парламента, става ясно от съобщение на президентската администрация, публикувано след като държавният глава - Серджо Матарела - отказа да приеме оставката на Драги.

Бившият управител на Европейската централна банка обяви, че се оттегля заради популисткото движение "Пет звезди", което не участва в гласуването по-рано днес на доверие на кабинета като част от процедура за приемане на пакет от инвестиции за 23 милиарда евро с цел борба срещу инфлацията.

И без "Пет звезди" правителството на Драги разполага с мнозинство в парламента, но той беше категоричен, че без тази формация правителството, което оглавява, вече не е на националното единство и затова той не иска повече да е премиер.

Президентът на Италия Серджо Матарела отхвърли оставката на премиера Марио Драги с предложение да се представи пред парламента, където да се изясни случилото се в Сената от политическа гледна точка, информира БНР. Това ще стане в сряда.

Тази линия, премиерът да говори пред парламента, се поддържа от Демократическата партия, като реална политическа форма на конфронтация. Лидерът ѝ Енрико Лета държи правителството да продължи своята работа.

Матео Ренци от "Италия вива" и други политици също искат Марио Драги да остане премиер.

Най-много за предсрочен вот апелират от дясната партия "Братя на Италия", която е опозиция.

Интересен факт е, че от 2018-а година до сега, 162-ма представители на "Пет звезди" в парламента са сменили партийната си принадлежност.