Златото и криптовалутите често са определяни като устойчиви на инфлация инвестиции, но с покачването на цените с най-бързите темпове от десетилетия насам нито една от тях не се представя добре на фона на инфлацията.

Биткойнът, най-популярната дигитална монета в света, например се понижи с близо 71% от рекордния си връх от 65 000 долара през ноември. Цените на златото също паднаха - към 23 септември спадът бе с близо 20% спрямо върха през март.

Криптовалутите често са наричани “дигитално злато”, тъй като, подобно на златото, те са спекулативни инвестиции, които теоретично могат да се използват като валута, пише CNBC.

Освен това предлагането на злато и криптовалути като биткойна е по-ограничено, отколкото на щатския долар, което лесно може да бъде увеличено от Федералния резерв. На теория този дефицит трябва да направи активите по-устойчиви на нарастваща инфлация.

Най-бързото покачването на цените от десетилетия обаче не потвърждава това.

Как се представиха криптовалутите като инвестиция през 2022 г.?

По-рано тази година цените на криптовалутите се сринаха, след като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти в стремежа си да се справи с инфлацията.

Цената на биткойна спадна до почти една трета от ранния си пик по време на пандемията и към 23 септември бе малко над 18 000 долара.

Вярвам, че покачването на криптовалутите преди тази година се дължи на изключително ниските лихвени проценти, което направи рисковите активи привлекателни, казва Дейвид Хаас, сертифициран финансов плановик (CFP) в Cereus Financial Advisors.

Хората можеха да вземат заем с почти никаква лихва и да го инвестират в криптовалути и други активи. С покачването на лихвите, ликвидността намалява и внезапно търсенето на такива активи изчезва, допълва той.

Пет трудни урока, които инвеститорите научиха тази година Тази година инвеститорите научиха някои трудни уроци, след като продължилият 13 години бичи пазар се срина в объркване и нестабилност

Според Хаас стойността на този тип активи може да се стабилизира и дори да се подобри по-късно по време на рецесията, когато Фед или понижи, или спре да повишава лихвите.

Как се представи златото през 2022 г.?

Въпреки статута на златото като дефицитна стока, цената му се понижи до 1 645 долара на 23 септември. През март тя достигна пик от 2 069 долара.

Историческа справка сочи, че златото показва смесени резултати като хеджиране срещу инфлацията. То може да защити покупателната способност за дълъг период от време - например 100 години, но осигурява малка защита срещу инфлацията в краткосрочен план, казва казва Кевин Лум, основател на Foundry Financial.

Един от факторите, предопределящи представянето на златото, бе силата на щатския долар, който тази седмица достигна най-високото си ниво от две десетилетия насам.

Икономическото забавяне в Китай и Европа тласна инвеститорите към долара, който е определян като сигурен по време на световна икономическа неопределеност. Инвестициите в злато обаче не се представят добре, когато доларът е силен.

Етерът повлече криптовалутите надолу Сега инвеститорите се подготвят за нестабилност

Запитан защо златото има репутацията на хеджиране срещу инфлацията, Лум дава пример от миналото: между 1972 и 1980 златото се повишава от 38 долара за унция до над 600 долара.

Всеки, който е живял през този период от историята, завинаги ще бъде убеден, че златото е най-добрият хедж срещу инфлацията, подчертава Лум, допълвайки, че тогава цените на златото са били резултат от балон на активите, свързан с края на златния стандарт в САЩ.

Оттогава насетне обаче златото се оказа ненадежден хедж срещу инфлацията, казва още той.