Европейските фермери предупреждават за проблеми с доставките на храна
Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове листни зеленчуци годишно във фермата си в Северна Франция, но тази година той може да се откаже от реколтата си поради разходите за енергия, необходими за замразяване на събраните луковици.
В цяла Северна и Западна Европа производителите на зеленчуци обмислят спиране на дейността си поради финансовия удар от енергийната криза в Европа, което допълнително застрашава доставките на храни.
Цените на енергията и газа ще се отразят върху отглеждането на култури през зимата в отопляемите оранжерии. Това ще засегне доматите, чушките, краставиците, а също така ябълките, лука и листните зеленчуци, които изискват съхраняване на студено.
От години Льофевр отглежда цикория. Производството ѝ е свързано с голям разход на енергия. След като луковиците се приберат през есента, те трябва да се съхраняват при температури под нулата. След това се засаждат отново в контейнери с контролирана температура, за да се даде възможност за целогодишно производство. Сега фермерът не е сигурен каква реколта ще има през зимата, пише Ройтерс.
Европейските фермери предупреждават за бъдещ недостиг.
Очакват се сериозен удар върху производството и допълнителен скок на цените. Това означава, че супермаркетите ще се наложи да търсят снабдяване със стоки от по-топли страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.
Ръстът на цените на газа е най-големият разход, с който се сблъскват оранжерийните производители.
Двама френски производители наскоро трябваше да подновят договорите си за ток за 2023 г. Те споделят, че цените са над 10 пъти по-високи, сравнено с 2021 г.
През следващите седмици планирам сезона и не знам какво да правя, казва Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди южно от Париж.
Ако продължа по същия начин, няма нужда да започвам другата година. Не е рентабилно, допълва той.
Фермери излизат на протест с техникатаПротестните шествия започват в 11:00 часа
Цените на енергията са само част от предизвикателствата, пред които са изправени земеделците. Не бива да се забравят разходите за торове, опаковане, траспорт и др. Те също са се повишили неимоверно много.
Производствените разходи са се повишили с около 30%. Енергията представлява около ½ или 2/3 от разходите в оранжерийното производство, казва Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в германската кооперация Reichenau-Gemuse, чиито оранжерии покриват около 60 хектара.
Някои колеги обмислят да оставят оранжериите си празни, за да поддържат разходите възможно най-ниски. Никой не знае какво ще се случи през следващата година, добавя той.
Дори в топла Испания производителите на плодове и зеленчуци се борят с 25-процентно увеличение на разходите за торове.
Според Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, неизбежно е производството на плодове и зеленчуци да се премести в зони с по-топъл климат.
Ние ще преместим производството си на юг - още по на юг в Испания и в Мароко и части от Африка, допълва той.