Преди четири месеца 34-годишният Сумит Кумар от Хамбург напуска работата си като архитект на софтуерни решения във финтех компанията Stripe, сбогувайки се с годишната си заплата от 300 хиляди евро.

Той прави това, за да се посвети на създаването на собствена финансова платформа.

От януари 2020 г. Кумар започва да инвестира всеки месец няколко хиляди евро от заплатата си на фондовия пазар в активи, разпределени в 31 акции, 15 фонда и три банкови депозита, споделя той за Business Insider.

По думите му това се превръща в проблем, защото постоянно трябва да влиза в различни акаунти, за да следи своите портфейли.

„Исках нещо дигитално, силно автоматизирано, до което да имам достъп онлайн и на мобилния си телефон“, каза Кумар.

Така решава сам да изгради платформа за управление на активи, която нарича Parqet. Тя предлага на инвеститорите на фондовия пазар всички инструменти за управление на тяхното портфолио от активи „от едно гише“.

По думите на Кумар платформата позволява на потребителите да обединяват своите портфейли и да ги сравняват с референтни индекси, помагайки им да идентифицират клъстерни рискове или да следят кога следващото изплащане на дивидент ще кацне в акаунта им.

Той казва, че програмата също така предоставя информация за движенията на пазара, например кои акции в момента са с голямо търсене сред другите потребители.

Parqet позволява на своите клиенти да качат информация от различните източници за техните активи. Тези данни се анализират от алгоритъма на платформата и тя създава цялостна графична картина за портфолиото им, чрез диаграми и таблици.

След две години работа по платформата Кумар напуска работата си като архитект на решения във финтех компанията Stripe, за да се посвети изцяло на своя стартъп.

„В началото работех върху инструмента сам всяка вечер до около 1 часа сутринта, но сега имам десет души екип“, разказва той.

Кумар допълва, че да се откажеш от заплатата си, е голям риск, особено когато имаш семейство. „Намалихме ваканциите, готвим по-често у дома и като цяло обръщаме по-голямо внимание на разходите си.“

Въпреки това Кумар е убеден, че напускането му е било правилната стъпка. Той има големи планове за стартъпа: „След пет години Parqet ще бъде доставчик на софтуер в областта на управлението на активи на международно ниво.“

Parqet има 145 хиляди потребители и месечни приходи около 38 хил. евро. Предприемачът споделя, че 15% от тях преминават на платен абонамент, след като са използвали безплатната версия на платформата, което се смята за високо ниво за този бизнес модел.

Платформата обаче има сериозна конкуренция. Сред тях е Getquin - "социална мрежа за инвеститори", която позволява на потребителите да следят активите си на едно място. Компанията вече получи 16,2 милиона долара финансиране, включително инвестиция от основателя на N26 Максимилиан Тайентал и доставчика на финансови услуги Sino.

Кумар засега финансира Parqet със свои средства. Компанията расте по-бавно по този начин, тъй като не може да провежда големи маркетингови кампании например. Затова следващата стъпка на предприемача е да инвестира част от печалбите на компанията в рекламна стратегия с цел привличане на инвеститори.