В началото на ноември ви информирахме, че за деветмесечието на 2021 година рекорден брой компании са се листвали на борсата в САЩ. За периода януари – септември това са направили 785 компании, като се очаква до края на годината бройката да надхвърли 1 000.

За цялата миналата година статистиката сочеше за 555 нови първични публични предлагания. Рекордът за момента бе от 1996 година, когато на пазара излязоха 664 компании.

Приложението за срещи Bumble, производителят на веганско мляко Oatly и онлайн платформата за търговия Robinhood са само част от тези, които направиха добро впечатление и получиха оценки за милиарди долари.

Наскоро това направи и производителят на електрически пикапи Rivian, в която Amazon и Ford са най-големите акционери.

Въпросът, който инвеститорите днес си задават, е дали ще станем свидетели на нови привлекателни IPO-та и през следващата година.

Според материал от CNN, ще трябва да почакаме известно време преди поредната голяма компания да предприеме стъпки за своето излизане на борсата.

Ще се листват ли нови еднорози на борсата

Собственикът на TikTok, ByteDance, в момента е най-скъпият еднорог на планетата, като се оценява на 140 млрд. долара.

Засиленият натиск върху технологичните компании в Китай може би е основната причина за трудностите пред това първично публично предлагане.

Припомняме, че след излизането си на борсата в САЩ, приложението за споделено пътуване Didi си навлече гнева на управляващите в най-многолюдната държава и регулаторните органи в Пекин днес искат компания да се делиства от NYSE.

Светът е залят с пари, но това няма да продължи вечноКъдето и да погледне човек финансовата система е залята с пари от пандемичните програми за стимули

Другите популярни еднорози, са компанията на Илон Мъск SpaceX и един от най-скъпите щатски стартъпи Stripe.

Оценката на SpaceX вече е 100 млрд. долара, но все още не е ясно дали Мъск желае да листва компанията, в която има мажоритарен дял.

Наскоро един от основателите на компанията за платежни услуги Stripe обяви, че „сме много щастливи като частна компания“. След поредното си набиране на капитал Stripe се оценява на 95 млрд. долара.

Слабото представяне на конкурентите също отлага плановете

Главният изпълнителен директор на Klarna, която е един от конкурентите на Affirm, наскоро каза, че волатилността на пазарите го изнервя, като става въпрос за тяхното IPO. Шведският финтек стартъп днес се оценява на 45.6 млрд. долара.

От приложението за доставки на храна Instacart също обявиха, че за момента ще отложат своите планове за първично публично предлагане (IPO). Наскоро компанията, която се оценява на 39 млрд. долара назначи бивш директор от Facebook (бел. ред. Фиджи Симо), за свой нов главен изпълнителен директор.

Компанията за производство на бургери от продукти на растителна основа Impossible Foods, която се оценява на 4 млрд. долара, в момента следи ситуацията с конкурентите си от Beyond Meat. Акциите на последната се понижават с 45% тази година, на фона на сериозната конкуренция в сектора от Kellogg, ConAgra, Tyson и др.

Инвеститорите продължават да държат под око и компании като Epic Games, която създаде популярната игра Fortnite, Fanatics, която търгува с колекционерски картички и спортна екипировка, Reddit и др.

Tези пазарни участници, които се надяваха, че 2022 година може да предложи по-големи и по-интересни предлагания от настоящата година, явно ще трябва да почакат, пише CNN.