Семейство от Саудитска Арабия, което натрупа своето богатство от бензинови автомобили, е един от най-големите печеливши от първичното публично предлагане на Rivian Automative, пише Bloomberg.

Базираната в Джеда компания Abdul Latif Jameel, която е основана от Абдул Латиф и днес управлявана от синовете му, притежава 114 млн. акции от компанията, които са придобити след предоставените заеми за 303 млн. долара на щатската компания.

Останалите големи инвеститори в Rivian са Amazon и Ford. Abdul Latif Jameel е основана през 1945 г. и днес е дистрибутор на автомобилите Toyota в Саудитска Арабия.

Първоначалната инвестиция от Abdul Latif Jameel в Rivian е направена през 2018 г., посочва проспектът на компанията.

Производителят на електрически пикапи успя да набере 11.9 млрд. долара от своето IPO, проведено вчера, като пазарната оценка на компанията достигна близо 100 млрд. долара.

Това нарежда Rivian сред 10-те водещи първични публични предлагания на акции (IPO) в САЩ за всички времена.

Оценката на компанията днес е по-висока, отколкото пазарната оценка на General Motors (87 млрд. долара) и Ford (78 млрд. долара), посочва Business Insider.

Основната причина за това, е че инвеститорите смятат компанията за следващата Tesla, която наскоро премина оценка от 1 трилион долара.

Разликата обаче идва от факта, че Rivian до момента е произвела 150 пикапа.