Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската си галерия като част от проекта Currency.

Хърст, един от най-високо оценените художници в света, предложи на купувачите да избират между физическите произведения на изкуството или NFT - цифров сертификат, съхраняван в блокчейн, който дава изключителни права върху снимки, видеоклипове, аудио и всякакви други дигитални продукти

Пред десетки присъстващи в галерията той се появи в сребрист комбинезон и изгори една по една свои отпечатани на А4 картини от прочутата серия с точки.

"Инстинктивно чувствам, че не е правилно да бъдат изгаряни произведения на изкуството. Като се замисля обаче, знам, че трябва да го направя, защото това е част от процеса", казва художникът пред репортери, хвърляйки картините в пламъците.


Хърст представи проекта си Currency през юли 2021 г. Той обяви за продажба 10 000 творби (картини с разноцветни точки) на цена от 2000 долара всяка. На всяко от произведенията съответства незаменим токен (NFT), който е уникален и не може да бъде фалшифициран или заменен с друг.

Купувачите имаха на разположение една година – до 27 юли, за да изберат физическа картина или NFT.

Повече от половината (5149) решиха да запазят картината, останалите предпочетоха токените. Именно техните произведения на изкуството ще бъдат изгорени от Хърст. Това означава, че пламъците ще погълнат около 5000 творби.

В първия ден на пърформанса е предвидено изгарянето на 1000 картини. Останалите ще станат жертви на огъня на няколко дати през октомври.

На въпрос как се чувства, когато изгаря творбите си, Хърст отговоря: "По-добре, отколкото очаквах".