В стремеж да се откъсне от зависимостта от руския природен газ Европа ще се сблъска в идните седмици с първото си голямо изпитание. Очаква се с понижаването на температурите да се засили търсенето на енергоносители на фона на недостатъчни доставки и високи цени, а страните се подготвят за най-песимистичния сценарий, включващ спирания на тока и енергиен режим, пише Wall Street Journal. Европа е готова, доколкото е възможно, за зима без руски газ, но няма място за грешки. Газохранилищата за отопление и производство на електроенергия са почти пълни, потреблението е намалено и пристигат доставки на втечнен природен газ. Европа е в по-силна позиция, отколкото се смяташе през последните месеци, след като Русия съкрати газовите доставки в отговор на западните санкции, наложени заради нахлуването й в Украйна. Но много неща могат да се объркат. Евентуално продължително застудяване на времето или спукване на тръбопровод може да разстрои приготовленията, създавайки заплаха от извънреден режим, спирания на тока и задълбочаване на икономическата рецесия. Представители на властите и анализатори казват, че готовността на потребителите за намаляване на ползването на газ ще бъде от ключово значение през зимата, а евентуално меко време също би помогнало, коментира изданието, цитирано от БТА.

"Това ще бъде зима, доминирана от страх и несигурност", смята италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани, цитиран от WSJ. "Изключвайки катастрофите – като извънредно студеното време, ако държим под контрол потреблението, ще изкараме успешно зимата. Просто трябва да се надяваме, че нищо няма да се обърка", каза той. Много неща обаче могат да се объркат. Ако едно силно застудяване рязко повиши търсенето на енергия, запасите могат да се изчерпат, а цените могат да скочат до равнища, нанасяйки тежък удар върху компаниите и държавните финанси. Ниските температури също така могат да доведат до борба за доставките на втечнен природен газ между Северна Америка и Европа. Евентуално безветрие може да предизвика забавяне на вятърните турбини, а особено облачно време би намалило производството на слънчева енергия. Метеорологичните прогнози за тази зима ще станат по-ясни в началото на ноември. Ранните данни сочат, че е възможно да има студено и неветровито време в края на годината, последвано от по-меки условия в началото на 2023 г., отбелязва WSJ, позовавайки се на Службата за климатичните промени "Коперник" на ЕС.

Лоша новина за сметките, зимата може да е по-студена от обичайното Настоящата прогноза на синоптиците не помага за справяне с енергийната криза, в която Европа може да се окаже в следващите месеци Друга опасност е, че снабдяването с газ може да намалее поради технически проблеми или политически мотивирани атаки. Подозираният саботаж на газопроводите "Северен поток" под Балтийско море и дроновете, засечени близо до норвежки газови платформи, подчертават уязвимостта на енергийната инфраструктура, изтъква изданието. Длъжностни лица и анализатори казват, че Русия може да прекъсне останалите газови доставки, пристигащи по тръбопроводи през Украйна и Турция. Други рискове включват евентуални продължителни спирания на работата на френски атомни електроцентрали, което може да засили нуждата от газ за производство на електроенергия. Поддържането на потреблението на газ на ниско ниво е важна част от плана на Европа за зимата. Неизвестна величина обаче е как потребителите ще реагират на комбинация от силно растящи цени, призиви да използват по-малко газ и държавни помощни мерки, насочени към намаляване на сметките, коментира още WSJ. Начинът, по който Европа ще се справи тази зима, ще помогне да се определи степента на очертаващото се критично положение с газа след една година. Анализатори смятат, че ако запасите силно намалеят, тяхното запълване през 2023 г. с малко или без никакъв руски газ, ще бъде изключително трудно. Изданието припомня думите на френския президент Еманюел Макрон от началото на месеца, който заяви: "Трябва да се подготвим за следващата зима, която ще бъде още по-тежка." Малко държави предприемат по-смели стъпки от Франция, за да защитят своите граждани от въздействието на енергийната криза в Европа, но въпреки това французите са недоволни, пише Washington Post. Страната беше засегната миналата седмица от недостиг на гориво, предизвикал обществено недоволство. Той беше причинен от стачни действия на работниците в рафинериите, настояващи за по-високи заплати, отчасти защото петролните и газовите компании реализират големи печалби от растящите енергийни цени в Европа. Недостигът на гориво обаче се превръща в силен катализатор за по-широка нагласа сред обществото – че тази зима ще бъде тежка, но само за тези, които нямат достатъчно финансови възможности, отбелязва изданието. Франция е страна, в която социалното недоволство често се изразява рано и силно. Французите са особено чувствителни към всяко поскъпване на живота, след като Макрон предприе широкообхватни усилия за либерализиране на икономиката през последните пет години. Случаят с Франция обаче също така е важно предупреждение за други европейски държави с това, че нейните значителни ценови тавани облагодетелстват най-много тези, които най-малко се нуждаят от тях, задълбочавайки още повече неравенствата, вместо да се справят с тях, коментира вестникът.

Ние и още 14 страни от ЕС искаме таван на цените на газаПетнадесет министри предлагат таванът да се прилага при всички сделки на едро с природен газ, а не само при внос от определени юрисдикции Лидерите на ЕС ще разгледат тази седмица различни варианти за таван на цената на газа
Еврокомисията ще предложи по-късно тази седмица "динамичен" таван на цената на газа в ЕС и задължителни ограничения на възможните дневни пазарни флуктуации, според проектопредложение, цитирано от Ройтерс.
Според идеята, която тепърва трябва да бъде одобрена от правителствата, Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да създаде до 23 март ценови показател за втечнения природен газ, който се ползва най-много в ЕС.
Комисията освен това препоръчва потенциални намеси на нидерландския хъб TTF, който се ползва широко в Европа за договори и хеджиране.
Като последна възможна стъпка ЕК ще предложи налагане на "динамичен" пазарен таван на природния газ на спотовия пазар при специфични условия.
Мерките не трябва да засягат сигурността на доставките и нормалното функциониране на пазарите на енергийни деривати, нито да доведат до повишаване на потреблението, се посочва в предложението.
Промените ще важат за не повече от три месеца, а другите газови хъбове в ЕС ще бъдат свързани с коригираната цена на хъба TTF с "динамичен ценови коридор".
До края на януари търговските платформи в ЕС трябва да установят граници, в които цените на енергията могат да се движат нагоре и надолу в рамките на един ден.
Лидерите на ЕС ще обсъждат проблема по-късно тази седмица, а сред страните членки все още има сериозни разногласия.