Новото шведско правителство на премиера Улф Кристершон назначи 26-годишната Ромина Пурмоктари за министър на околната среда.

Тя става най-младият човек, ръководил министерство в родината на Грета Тунберг, придобила глобална популярност заради активизма си, свързан с климатичните промени.

Правителството, сформирано след парламентарните избори на 11 септември, официално положи клетва днес пред крал Карл Густав Шестнадесети.

Кристершон, лидер на Умерената коалиционна партия, оглавява трипартийно десноцентристко правителство на малцинството с две други десноцентристки формации – Християндемократическата партия и Либералите. То ще разчита на подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", за да си осигури мнозинство при гласуванията в Риксдага – еднокамарния законодателен орган.

Ромина Пурмоктари е представител на партията Либералите. Тя е от ирански произход и ръководи организацията "Млади либерали", като от следващия месец ще трябва да подаде оставка от този пост.

Назначаването й идва на фона на редица коментари, че сегашната коалиция представлява промяна на парадигмата в Швеция и ще навреди на нейния имидж пред света като социална и толерантна страна, отбелязва АП. Това е свързано най-вече с прогнозите за имиграционния курс на новото правителство.

"Договор с дявола"

В речта си пред парламента Кристершон предрече, че предстоят трудни времена на фона на многобройните кризи. "Това е сериозна ситуация, която може да се влоши", каза той и добави, че тройната коалиция ще разчита в парламента на подкрепата на крайнодесните Шведски демократи. "Възнамерявам да сформирам правителство за всички, които живеят тук", заяви той.

Това се случва след месец на преговори с партия "Шведски демократи", която на парламентарните избори на 11 септември получи над 20% от гласовете, заемайки второ място след досега управлявалите социалдемократи.

Партия Шведски демократи е основана от десни екстремисти през 80-те години на миналия век. При сегашния си лидер - 43-годишният Ими Окешон, който зае поста през 2005 г. - обаче тя смекчи реториката и изгони членовете, изповядващи открито расистки възгледи, припомня АП.

До 2018 г. основните шведски партии изключваха каквато и да било възможност за взаимодействие с антиимигрантската, популистка формация, припомня Ройтерс. Посланието на "Шведски демократи", че десетилетията на щедра социална политика и благосклонно отношение към имиграцията са довели до безпрецедентната вълна на гангстерски убийства и престъпност в страната, обаче увеличи значително избирателната подкрепа за партията.

Само преди няколко години Улф Кристершон се бе зарекъл да не се коалира с "Шведски демократи", отбелязва Франс прес. След предишните парламентарни избори в страната – през 2018 г., той обаче не успя да формира управляваща коалиция и така властта остана в ръцете на социалдемократите. На следващата година Умерената коалиционна партия и антиимигрантската формация започнаха постепенно сближаване, което сега позволи на Кристершон да вземе реванш. Въпреки че според критиците това е станало с цената на "договор с дявола".

Впрочем редица правителства в Швеция, и от десницата, и от левицата, едно след друго затегнаха миграционната политика през последното десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Новата коалиция обаче обеща да завие още по-надясно

Трите партии по-конкретно се договориха Швеция да предоставя бежански статут само временно и да направи по-трудно за имигранти да получават социални помощи. Ще бъдат обмислени и нови стимули за убеждаване на имигранти да се връщат в родните си страни, "със специален фокус върху тези, които не са се интегрирали" в шведското общество.

Новата коалиция планира Швеция да дава убежище само на 900 души годишно. За сравнение, миналата година страната прие 6400 човека, отбелязва АФП. Освен това десноцентристката коалиция предвижда възможността "да бъдат експулсирани чужденци за лошо поведение".

АФП изброява и други планирани политики: възможност за претърсване на хора без конкретни основания в определени рискови квартали, по-тежки присъди за рецидивистите и прибягване до анонимни свидетели.

АФП посочва, че голямото предизвикателство е да бъде намерено най-малкото общо кратно между политическите програми на "Шведски демократи" и Либералите – малката партия, за която влизането на крайната десница в правителството беше "червена линия". Именно неин представител е 26-годишната Ромина Пурмоктари, която е открит критик на хода на Кристерсон да сближи партията си с Шведските демократи (SD).

„Улф Кристерсон без SD – Абсолютно. Улф Кристерсон с SD – Не, благодаря“, написа тя в публикация в Twitter през 2020 г..

Улф Кристершон e икономист по образование. Той и съпругата му имат три осиновени деца – момичета от Китай.