Парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след два неуспешни опита да избере председател. Депутатите ще се съберат отново утре, в 10:00 часа сутринта, за да потърсят решение от създалата се ситуация.

Предложението за прекъсване, без формално заседанието да бъде закрито от председателстващия го Вежди Рашидов, дойде от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Преди това след подновяване на заседанието депутатите преминаха към гласуване на петимата кандидати за председател на 48-ото Народно събрание във втората процедура по избор.

Първа беше гласувана кандидатурата на Йордан Цонев, предложен от ДПС. Той получи 32 гласа "за", 92 "против" и 91 "въздържал се". След това от ДПС поискаха поредна почивка.

Фалстарт: депутатите не избраха председател на 48-ото Народно събраниеНовият парламент почива след спор за нужните гласове за избор на председател

Според процедурните правила, приети по-рано днес, кандидатурите се гласуват по азбучен ред на имената. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала, се произвежда втори избор, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове. При второто гласуване избран е кандидатът, който получи повече гласове. При първата процедура от "Продължаваме Промяната" обърнаха внимание, че според Конституцията Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители.

От ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков за председател на парламента, от "Продължаваме Промяната" - Никола Минчев. Номинацията на БСП за поста е Кристиан Вигенин. От "Възраждане" предлагат Петър Петров.