Основателят и най-голям акционер в Tesla Илон Мъск обмисля идеята за обратно изкупуване на акциите на производителя на електромобили за сумата от 5-10 млрд. долара през 2023 г. Съветът на директорите вече е започнал да я обсъжда. Това стана ясно от разговор на милиардера с инвеститори след обявяването на отчета за третото тримесечие на Tesla, пише The Wall Street Journal.

Цената на акциите на компанията падна с около 37% през 2022 г. (към 19 октомври), докато междувременно високотехнологичният индекс Nasdaq Composite изгуби около 32%. След закриването на търговете в сряда, 19 октомври, цената на акциите се понижи с още над 6%.

Мъск, най-големият акционер в Tesla, продаде тази година акции на компанията в размер на над 15 млрд. долара, в това число вероятно, за да финансира сделката с Twitter. Някои инвеститори се опасяват, че на Мъск ще му се наложи да продаде още акции, за да я приключи. Самият той е заявявал няколко пъти, че няма намерения да продава.

По време на разговора с инвеститорите в сряда след отчета на компанията за третото тримесечие милиардерът заяви, че съветът на директорите обсъжда идеята за обратно изкупуване на акциите на Tesla. Това ще се случи през следващата година.

Производителят на електромобили коригира плана за доставка на своята продукция на пазара и понижи очакванията си за растеж за цялата година с 0,84%.

Tesla може да генерира почти 3,3 млрд. долара печалба за тримесечието, надскачайки очакванията на анализатори от Wall Street. Този резултат обаче е далеч от рекордната печалба, отчетена за първото тримесечие - над 3,3 млрд. долара.

Мениджърът на Twitter, който не падна на колене пред Илон МъскКакво показват за шефа на Twitter Параг Агравал изтеклите съобщения между него и Илон Мъск

Мъск отбеляза още, че заводите на компанията работят на пълни обороти. Резултатите на компанията са били повлияни от силния долар, по-високите разходи за суровини и логистиката и ускоряването на работата на автомобилните заводи в Тексас и Германия.

Финансовият директор Зак Къркхорн каза, че Tesla очаква да приключи годината, без да постигне целта си за 2022 г. да увеличи доставките на автомобили с 50%. Миналата година компанията достави около 936 000 автомобила на пазара, тази година ще трябва да достави повече от 1,4 милиона, за да нарасне с 50%.