Нарастващите разходи за живот в европейските страни провокират вълна от протести и стачки. Недоволството расте. Тези дни в Румъния протестиращите надуваха клаксони и удряха барабани, за да изразят неудовлетворението си от инфлацията. Хората в цяла Франция излязоха на улиците, за да поискат увеличение на заплатите. Чешки демонстранти протестираха срещу начина, по който правителството се опитва да се справи енергийната криза. Британският железопътен персонал и германските пилоти проведоха стачки, за да настояват за по-добро заплащане, докато цените растат, пише Independent.

Спираловидното поскъпване на живота, което провокира вълнения в цяла Европа, заплашва с политически сътресения. “Горещ” пример за това виждаме в оставката на британския министър-председател Лиз Тръс. Тя беше принудена да освободи поста си по-малко от два месеца, след като го оглави. След като Тръс обяви икономическите си планове, те предизвикаха хаос на финансовите пазари и допълнително нараниха болната икономика на Острова. Политическите лидери бяха принудени да реагират, тъй като хората изискваха действия.

Според мозъчния тръст Bruegel в Брюксел европейците не смятат за достатъчни мерките, които правителствата прилагат. Въпреки спада на цените на природния газ от рекордните летни върхове, сметките и цените на стоките стават все по-непосилни.

Цените на енергията увеличиха инфлацията в 19-те държави, които използват евровалутата, до рекордните 9,9%, което затруднява хората да купуват това, от което се нуждаят.

За мнозина единственият изход е да излязат по улиците.

„Днес хората са принудени да използват тактики на натиск, за да получат увеличение“ на заплащането, казва Рашид Ухем, медик, който беше сред повече от 100 000 души, които се присъединиха към протестни шествия тази седмица в множество френски градове.

Последствията от войната в Украйна рязко повишиха риска от граждански вълнения в Европа, според консултантската компания за рискове Verisk Maplecroft. Европейските лидери силно подкрепиха Украйна, като изпратиха на страната оръжия и обещаха или бяха принудени да отучат икономиките си от евтиния руски петрол и природен газ, но преходът не беше лесен и заплашва да подкопае обществената подкрепа.

Русия може да заобиколи ценовия таван на петрола, наложен от Г-7До 80-90% от руския петрол ще продължи да бъде търгуван извън обхвата на механизма

Според Торбьорн Солтвед, анализатор във Verisk Maplecroft - “няма бързо решение на енергийната криза”. Следващите му думи не носят утеха:

“Инфлацията изглежда, че може да е по-лоша през следващата година, отколкото беше тази година”.

Това означава, че връзката между икономическия натиск и общественото мнение за войната в Украйна „наистина ще бъде подложена на изпитание“, допълва той.

Във Франция, където инфлацията е 6,2%, най-ниската в 19-те страни от еврозоната, работниците в железопътния и транспортния сектор, гимназиалните учители и служителите в държавните болници се вслушаха във вторник в призива на синдиката на петролните работници да поискат увеличение на заплатите и да протестират срещу намесата на правителството в стачки на работниците в рафинерията, които предизвикаха недостиг на бензин.

Френските синдикати започнаха мащабна национална стачкаТя идва в напрегнат политически контекст, тъй като правителството възнамерява да приеме бюджета за 2023 година

Дни по-късно хиляди румънци се присъединиха към митинг в Букурещ, за да протестират срещу разходите за енергия, храна и други основни стоки, които според организаторите изпращат милиони работници в бедност.

През септември в Чешката република огромни тълпи, развяваваха знамена по улиците, искайки оставката на прозападното коалиционно правителство и критикувайки подкрепата му за санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Те също критикуваха правителството, че не прави достатъчно, за да помогне на домакинствата и бизнеса, притиснати от разходите за енергия.

Въпреки че е насрочен друг протест в Прага следващата седмица, действията досега не са довели до политическа промяна, като управляващата коалиция в страната спечели една трета от местата в горната камара на парламента по време на избори този месец.

Във Великобритания железопътни работници, медицински сестри, пристанищни работници, адвокати и представители на други сектори организираха поредица от стачки през последните месеци, настоявайки за повишения на заплатите, които отговарят на инфлацията, която е най-висока от четири десетилетия от 10,1%.

Неуспешният план на Тръс за икономически стимули, който включваше мащабни данъчни облекчения и десетки милиарди лири в помощ за сметките за енергия на домакинствата и бизнеса без ясен план за плащането им, илюстрира обвързването, в което се намират правителствата. Те „имат много малко пространство за маневриране“, каза Солтвед.

По думите му, засега октомври донесе по-топло време от обичайното в Европа. Това намали търсенето на газ за отопление на домовете.

Ако има неочаквано прекъсване на доставките на газ тази зима, възможно е да видим още повече нарастване на гражданските вълнения, казва експертът.