Само 7% от произведенията на изкуството, окачени в големите галерии в Обединеното кралство, са на жени, сочи скорошен доклад на Murray Edwards College в Кеймбридж.

Докато традиционните институции все още имат утвърдени исторически пристрастия към пола, светът на виртуалното изкуство има потенциала да бъде много по-равнопоставено поле за игра, пише Harper Bazaar.

Вземете като пример метавселената.

NFT-ата позволяват на всички хора, независимо от пол, раса, география или религия, да имат равен глас, казва Криста Ким, художник и основател на дигиталното студио 0.xyz и движението Techism, което признава технологичните иновации като артистични дисциплина.

„Това означава, че жените могат да имат същите възможности за достъп и създаване на общности около работата си”, допълва тя.

Топ марките в Web3, NFT и метавселената Те са жив пример за това, че може да се натрупат много пари и възможностите за развитие са големи

NFT-ита могат да бъдат закупени с помощта на криптовалути и блокчейни (непроменяема, непрекъснато актуализираща се база данни) като Tezos. Те също така дават възможност на артистите да печелят възнаграждения за произведенията си, ако по-късно бъдат препродадени.

Големи къщи за изкуство, сред които Christie’s и Sotheby’s, вече ги включват в своите търгове. Дигиталните произведения представляват 6% от продажбите им през миналата година.

За Ким най-голямата полза от виртуалното изкуство е, че позволява на творците да поставят човешката връзка на преден план – нещо, в което проучванията показват, че жените са особено добри.

„През последните 12 години използвахме технология, предназначена за капитализма“, обяснява тя.

NFT пърформанс: Деймиън Хърст вече гори свои картини (видео)Един от най-високо оценените художници в света, предложи на купувачите да избират между физическите произведения на изкуството или NFT

Ким е сред първите жени художници с присъствие на NFT пазара Rarible, чийто ръководител Холи Ууд казва, че нейният приоритет е да гарантира, че „метавселената е изградена на основата на приобщаването“. В борда са още Mila Lolli, която създава фантастични пейзажи, изпълнени със светлина, Joëlle Snaith, която използва музикални звукови пейзажи като фон на своите анимирани геометрични творби, и Graceland London, чиято базирана на герои колекция Lady Lileth включва дигитален град.

Ууд е в процес на формиране на изцяло женски NFT търговски отряд, „за да даде на жените инструментите за по-добро подпомагане на разпределението на богатството в тази нова екосистема“.

Днес сред известните колекционери на дигитално изкуство е актрисата Рийз Уидърспуун. Тя одкрепя жени NFT художници чрез собствената си онлайн галерия, включваща произведения на ръководените от жени марки Boss Beauties, DeadFellaz и World of Women. Последният, който стартира през юли миналата година с 10 000 произведения на изкуството, бързо се превърна в един от най-печелившите доставчици на NFT, като вече спечели еквивалента на 122 милиона паунда чрез продажби на своите изцяло женски аватари.

Изграждането на виртуален свят в крайна сметка е творческо начинание, казва Ким, „и изкуството ще го движи напред“. С общности от жени художници, които продължават да се появяват и процъфтяват в тези ранни етапи на метавселената, е вероятно жените все повече да оформят нейното бъдеще.