Световната банка прогнозира, че цените на енергията ще се понижат с 11% през 2023 г., след покачването им с 60 на сто през 2022 г., информира Ройтерс.

Средна цена на петрола сорт Брент от 92 долара за барел през 2023 г. и понижение до 80 долара през 2024 г. предвижда банката в последния си обзорен доклад за пазара на суровини. Тези стойности обаче са доста над средната петгодишна цена на Брент от 60 долара за барел, отбелязва Ройтерс.

Руският износ на суров петрол може да падне с 2 милиона барела на ден поради ембаргото, което наложи Европейския съюз и ограниченията върху застраховките на петролните товари и доставките им, се казва в доклада.

Предложеният от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) таван на цената на руския петрол може да засегне руския износ, но за да има ефект, е необходимо да се включат и страните с развиващи се икономики, се казва в анализа на Световната банка.

Тя предупреждава, че забавянето на глобалния икономически растеж и продължаващите строги ограничения срещу разпространението на Covid-19 в Китай представляват сериозни негативни рискове.