Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта), за да противодейства на рекордната инфлация. Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика, предаде БТА.

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2%. Лихвеният процент по депозитите става 1,5%, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,25%.

На миналото си заседание, проведено на 8 септември, членовете на УС на ЕЦБ увеличиха лихвите също със 75 базисни пункта, а през юли - с 50 базисни пункта.

Институцията очаква да продължи да повишава лихвените проценти и занапред, "за да гарантира навременното връщане на инфлацията към нейното средносрочно целево равнище от 2%".

Инфлацията остава твърде висока и ще продължи да бъде над целевите равнища за продължителен период от време, алармират експертите на банката. През последните месеци растящите цени на енергията и храните, смущенията във веригите за доставки и възстановяването на нивата на търсене след пандемията от коронавирус разшириха ценовия натиск и увеличиха инфлацията. Тя достигна 9,9% в еврозоната. Паричната политика на ЕЦБ е насочена към намаляване на подкрепата за търсенето и предпазване от трайно повишаване на инфлационните очаквания.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа, придобити по Програмата за закупуване на активи (APP), за продължителен период от време – толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на достатъчно ликвидни условия и адекватна парична политика.

След като финансовата институция отново повиши основната лихва, за да противодейства на инфлацията, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард призова правителствата на страните от еврозоната да намалят държавния си дълг.

"Правителствата трябва да приемат бюджетни политики, показващи решителността им да намалят постепенно високите равнища на държавния дълг". Това заяви Лагард на пресконференция след заседанието по паричната политика на ЕЦБ, предаде Франс прес.

Лагард очаква икономиката на 19-членната еврозона да отслабне през остатъка от тази година и идната година, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителката на ЕЦБ коментира пред журналисти, че инфлацията "понижава реалните доходи на хората и вдига разходите на компаниите", пречи на потребителските разходи и забавя производството.

Лагард подчерта, че банката ще увеличи лихвите допълнително въпреки забавения икономически растеж.