Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде БТА, цитирайки Франс прес. Междувременно Европейският съюз "призовава Русия да преразгледа своето решение" да се оттегли от споразумението за износа на зърно от украинските пристанища, жизненоважен за световното продоволствено снабдяване, заяви днес в Туитър ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Това решение "застрашава основния маршрут за износ на зърно и торове, необходими за справяне със световната продоволствена криза, предизвикана от войната" в Украйна, изтъкна той.

Москва обяви вчера, че замразява участието си в това споразумение след атака с дронове срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив - край окупирания полуостров Крим.

"СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври", посочва СКЦ в разпространено снощи изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

СКЦ, който обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, съобщи, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърното Амир Абдула е бил уведомен вчера от руската делегация за опасенията ѝ и е информирал за тях турската и украинската делегация.

За момента няма официална реакция на Анкара на съобщението. Снощи източник от сферата на сигурността е казал пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението. "СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи", допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Русия замрази участието си в зърнената сделка, Украйна настоява за решениеПутин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света, заяви Украйна

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства. СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул. Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

В неделя говорителката на руската дипломация Мария Захарова заяви в "Телеграм", че зърнената сделка е провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания.

"Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим - пари, оръжия, смърт". Така говорителката коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна.

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно собствени торове на нуждаещи се страни, както неведнъж са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. Докато "на киевския режим заради присъщата му алчност му се свиди да дава всичко и на всички, дори когато други даряват (нещо) на други", информира ТАСС.