Производствената активност с Китай отслабва през октомври, което засилва натиска върху икономиката на страната. Месечният индекс на активността на мениджърите по доставките РMI спадна до 49,2 спрямо 50,1 през септември, сочат най-новите данни на Националното статистическо бюро на Китай и на Китайската федерация по логистика и покупки, цитирани от Асошиейтед прес. Индексът, измерван по 100-степенна скала, отчита свиване, когато стойностите му са под 50, съобщи БТА.

Промишленото производство, новите поръчки и заетостта в Китай са намалели. Резултатите съответстват на прогнозите, според които китайският икономически растеж ще отслабне в края на годината, тъй като глобалното търсене намалява, а периодичните локдауни, целящи да ограничат пандемията в Китай, "тежат" на потребителските разходи.

Данните показват продължаващо забавяне на инерцията на икономиката, тъй като ограничителните мерки заради коронавируса се влошиха, и поръчките на експортните компании останаха под натиск, каза Зичун Хуан, специалист от Capital Economics.

Управляващата комунистическа партия се опитва да обърне спада, след като през първата половина на годината икономическият растеж се забави до 2,2% на годишна основа. Тя се опитва да направи това, без да отслабва наложените ограниченията на съотношението на дълговите задължения към активите, охладили местния пазар на недвижими имоти, основен двигател на икономиката.

Китай с рекорден бюджетен дефицит Пекин си постави за цел растеж от около 5,5% тази година, но според мнозина анализатори тя е непостижима

През третото тримесечие растежът се възстанови до 3,9% спрямо година по-рано, като през предходното тримесечие отбеляза разширяване само с 0,4%. Ръстът на продажбите на дребно обаче намаля до 2,5% в сравнение с августовския ръст с 5,4%.

Същевременно и износът се забави, до 5,7% на годишна база, докато през август отбеляза нарастване със 7%. Също така през септември китайският внос се повиши с 0,3%, отразявайки по-слабото китайско потребителско търсене.

Анализатори ревизираха надолу прогнозите си за годишния растеж на Китай през настоящата година до 3%, което би представлявало вторият най-слаб темп на разширяване на икономиката от 80-те години на миналия век.