Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви тази сутрин, че президентът на републиката като главнокомандващ е издал заповед сръбската армия да бъде в готовност, съобщи ТВ Хепи, цитирана от БТА

Президентът на републиката, като главнокомандващ, издаде заповед на сръбската армия да бъде в готовност, да повиши нивото на бойна готовност до равнище, при което може да отговори на всяка задача. Сърбия е сериозна държава, тя поема отговорност за всички възможни проблеми, заяви министърът.

Вучевич посочи, че тази сутрин косовските власти са издали първото предупреждение на сърбин за регистрационния номер на колата и изрази недоумение, че западните страни нямат влияние върху Албин Курти и неговата администрация.

"Ние не можем да бъдем отпуснати, но желаем диалог. Армията на Сърбия е готова да изпълни всяка задача на главнокомандващия. На никого сега не се воюва", каза министърът.

"Когато Сърбия говори за мир и стабилност, това не означава, че сме слаби, че могат да ни тормозят и унижават. Това, което хората трябва да знаят, е, че сръбската армия е многократно по-силна, отколкото беше, заслужава уважение и действа съобразно държавното ръководство. Трябва да се работи за по-голямо окомплектоване, по-силно въоръжение, обучение на резервния състав. Ние не се готвим за война, но не можем да бъдем напълно неподготвени за всичко, което се случва", посочи още Вучевич пред телевизия Хепи.

По-рано днес Министерството на вътрешните работи на Косово призова гражданите на страната от сръбска националност да регистрират своите коли с регистрационни номера RKS, като предупреди, че глобата за онези, които бъдат хванати да шофират без такива номера, ще бъде 150 евро, съобщава Косова прес. В съобщението на министерството се посочва, че това може да се направи във всички центрове за регистрация на коли.

Правителството на Косово на 28 октомври реши, че процесът на регистрация ще се провежда на фази и ще приключи на 21 април 2023 година, отбелязва косовската агенция.

Сръбската национална телевизия РТС съобщи, че новите мерки за пререгистрация на превозни средства, въведени от Прищина, влизат в сила от днес. Сърбите казват, че няма да ги прилагат, а Европейската комисия твърди, че решението за номерата не е в съответствие с договореностите от диалога, отбелязва още сръбската телевизията.


Собствениците на коли със сръбски номера първо ще бъдат предупреждавани, а след това глобявани със 150 евро. От 21 април ще е разрешено шофирането само с регистрационни номера RKS, посочва РТС.

Това, което е сигурно, е, че сърбите в северната част на Косово няма да приемат тези едностранни решения, заяви кметът на Северна Митровица Милан Радоевич. Той призова властите в Прищина и международната общност този проблем да се реши на масата на преговорите.