Не искам да изпреварвам събитията с данни, но може да се каже, предвид усилията на централните банки да овладеят глобалната инфлация, тя е близо до своята връхна точка. Това заяви в интервю за Bloomberg Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Тя допълни, че е трудно да се сведе глобалната ивнфлация до целевите равнища от 2%. Георгиева е в Египет, за да вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, която започна вчера.

Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, отбеляза още управляващият директор на МВФ. По думите на Георгиева, осъзнахме, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи. Тя обясни, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, цените неизбежно ще тръгнат нагоре.

Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. Борбата им с инфлацията и диверсификацията на доставките - процеси, които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат,смята Георгиева.

Тя е предупреди, че ако се провалим в борбата си срещу инфлацията, то "тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена".