Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците - да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

"Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде", заяви Георгиева на събитие на брюкселския мозъчен тръст Bruegel и добави, че фискалната политика трябва да осигури социални буфери за най-уязвимите хора.

"Ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои", категорична е Кристалина Георгиева.

Международният валутен фонд неколкократно понижи прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното

"Тази година е много трудна, а следващата вероятно ще бъде още по-трудна", смята Георгиева.

Предупрежденията ѝ идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстоящата трудна зима, на фона на рекордно високите цени на енергията и природния газ. Решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено времее допълнително усложнява ситуацията.

В Чешката република, Полша и на други места започнаха протести с искания за намаляване на цените, а правителствата на Стария континент отпускат помощи и данъчни облекчения, за да ограничат общественото недоволство, като в много случаи изразходват около 2 % от своя брутен вътрешен продукт.

Според Георгиева обаче това няма да помогне.

"Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна", каза тя.